Genetic structure and pod morphology of Inga edulis cultivated vs. wild populations from the Peruvian Amazon
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F20%3A82201" target="_blank" >RIV/60460709:41110/20:82201 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41330/20:82201 RIV/60460709:41340/20:82201 RIV/00027006:_____/20:10149659
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/1999-4907/11/6/655" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1999-4907/11/6/655</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/f11060655" target="_blank" >10.3390/f11060655</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Genetic structure and pod morphology of Inga edulis cultivated vs. wild populations from the Peruvian Amazon
Popis výsledku v původním jazyce
This study assesses the genetic diversity and structure of the ice-cream-bean (Inga edulis Mart., Fabaceae) in wild and cultivated populations from the Peruvian Amazon. This research also highlights the importance of protecting the biodiversity of the forest in the Peruvian Amazon, to preserve the genetic resources of species and allow further genetic improvement. A loss of genetic diversity was confirmed in the cultivated populations. The species could have been simultaneously domesticated in multiple locations, usually from local origin. The original I. edulis Amazonian germplasm should be maintained. Cultivated populations new germplasm influx from wild populations should be undertaken to increase genetic diversity.
Název v anglickém jazyce
Genetic structure and pod morphology of Inga edulis cultivated vs. wild populations from the Peruvian Amazon
Popis výsledku anglicky
This study assesses the genetic diversity and structure of the ice-cream-bean (Inga edulis Mart., Fabaceae) in wild and cultivated populations from the Peruvian Amazon. This research also highlights the importance of protecting the biodiversity of the forest in the Peruvian Amazon, to preserve the genetic resources of species and allow further genetic improvement. A loss of genetic diversity was confirmed in the cultivated populations. The species could have been simultaneously domesticated in multiple locations, usually from local origin. The original I. edulis Amazonian germplasm should be maintained. Cultivated populations new germplasm influx from wild populations should be undertaken to increase genetic diversity.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FORESTS
ISSN
1999-4907
e-ISSN
1999-4907
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
1-16
Kód UT WoS článku
000554747500001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85087742239