Srovnání vývoje pracovního kapitálu vybraných českých cukrovarnických společností z pohledu obrátkového cyklu peněz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F24%3A98394" target="_blank" >RIV/60460709:41110/24:98394 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/24:98394
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/118-122.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/118-122.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání vývoje pracovního kapitálu vybraných českých cukrovarnických společností z pohledu obrátkového cyklu peněz
Popis výsledku v původním jazyce
Stanovení a udržování pracovního kapitálu by mělo představovat zásadní dovednost každého podnikového managementu. Permanentní snaha o optimalizaci pracovního kapitálu skýtá mnoho příležitostí pro zvyšování efektivity alokace podnikového kapitálu, potažmo finanční výkonnosti podniku. Cílem této studie bylo zaplnit výzkumnou mezeru na poli cukrovarnických společností a analyzovat vývoj intenzity zapojení pracovního kapitálu z pohledu obrát kového cyklu peněz (OCP) včetně jeho dekompozice na dílčí složky. Tato studie zamítla hypotézu, podle které délka obrátkového cyklu peněz cukrovarnických společností zůstává v čase stabilní. Důvodem je bližší pohled zaměřený na jednotlivé subjekty, který ukazuje významné rozdíly a výraznou dynamiku oběma směry. Příčiny těchto odlišností je zřejmě nutné hledat v organizaci odběratelskododavatelských vztahů konkrétních cukrovarnických subjektů a jejich vývoji v čase. Překvapivě, bez ohledu na odlišnou dynamiku vývoje složek pracovního kapitálu na úrovni jednotlivých cukrovarnických subjektů, lze konstatovat, že zásoby jednoznačně představují dominantní složku OCP vážící pracovní kapitál po nejdelší dobu, což potvrdilo druhou formulovanou hypotézu. Dále lze pozorovat obecnější trend, a to zkrácení průměrné doby obratu zásob, průměrné doby obratu pohledávek a doby splatnosti závazků u většiny cukrovarnických subjektů, na základě čehož bylo možné odmítnout třetí hypotézu, podle které průměrná obrátkovost dílčích složek OCP zůstává v čase stabilní na úrovni jednotlivých společností.
Název v anglickém jazyce
Comparison of Working Capital Development of selected Czech sugar Companies from Cash Conversion Cycle perspective
Popis výsledku anglicky
Establishing and maintaining working capital should be an essential skill of any business management. The permanent effort to optimize working capital provides many opportunities for increasing the efficiency of corporate capital allocation, including the financial performance of the company. The aim of this study was to fill the research gap in the field of sugar companies and analyze the development of the intensity of the involvement of working capital from the point of view of the cash conversion cycle (CCC), including its decomposition into subcomponents. The study rejected the hypothesis that the length of the cash cycle of sugar companies remains stable over time. This is due to a closer look on the individual entities, which shows significant differences and distinct dynamics in both directions. The causes of these differences are apparently to be found in the organization of the customer supplier relations of specific sugar companies and their development over time. Surprisingly, regardless of the different dynamics of the development of working capital components at the level of individual sugar companies, it can be stated that stock clearly represent the dominant component of CCC weighing working capital for the longest period of time, which confirmed the second formulated hypothesis. Furthermore, a more general trend can be observed, i.e., a reduction of the average inventory turnover time, average receivables turnover time and the maturity period of liabilities for most sugar companies, on the basis of which it was possible to reject the third hypothesis, according to which the average turnover of the CCC subcomponents remains stable over time at the level of individual companies.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1210-3306
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
118-122
Kód UT WoS článku
001185500600008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85186910459