Využití kalorimetrie při studiu odolnosti rostlin vůči abiotickým stresům
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F00%3A00000525" target="_blank" >RIV/60460709:41210/00:00000525 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití kalorimetrie při studiu odolnosti rostlin vůči abiotickým stresům
Popis výsledku v původním jazyce
Abiotické stresy ovlivňují kvalitu získávaného osiva, jeho morfologickou a anatomickou stavbu a obsah energeticky bohatých látek. Průměrné množství naakumulované energie se pohybovalo v rozmezí hodnot od 11,89 do 16,66 kJ.g-1. Obsah energeticky bohatýchlátek v zrnu je ovlivněn nejenom genotypem daného kultivaru, ale také vnějšími podmínkami prostředí, tedy i abiotickými stresy. Množství energie stanovené kalorimetricky ukázalo, že obilky pšenice získané ze streso-vých podmínek (sucho, nízké pH a vysokáteplota) snížily obsah energie o 11,06 % (při průměrném obsahu energie 13,33 kJ.g-1) v porovnání s kontrolou (15,01 kJ.g-1).Při porovnání jednotlivých odrůd ozimé pšenice byla zjištěna rozdílná adaptační schopnost na působení abio-tických stresů, neboť uodrůdy Zdar bylo naměřeno nejnižší snížení obsahu energie (3,08 %) mezi variantami stresovanými a kontrolními. Oproti tomu odrůda Astella velice citlivě reagovala na abiotické stresy výrazným snížením obsahu energie v obilce o 18,35 %.
Název v anglickém jazyce
Utilization of calorimetry with study of plant resistence towards abiotic stresses
Popis výsledku anglicky
Net energy content was studied in grains of representative cultivars of wheat: Astella, Olga, Plodna, Patria and Zdar. Grains were taken from plants cultivated under controlled glasshouse conditions and under conditions with mutual combination of 3 representative abiotic stresses - low pH (pH), high temperature (T) and drought (S). There is posssibility to conclude, it is possi-ble to conclude negative impact of abiotic stresses on accumulation of rich in energy matters into wheat grains, as by the plants cultivated in stress conditions occurred the decrease of en-ergy content in comparison with control variant. Content of energy in 1 g of dry matter of wheat grains was, apart from the outer factors, limited also by genotype of used cultivars, where inthe amount of accumulated energy showed up the sensitivity or, alternatively, tolerance towards abiotic stresses. At the cultivar Astella of the control variant was the average combustion heat value 15,97 kJ.g-1, then at the stressed vari
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20828.10" target="_blank" >OC 828.10: Produkce osiva pod vlivem abiotických stresů s různým stupněm geneticky fixované tolerance</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Kalorimetrický seminář 2000 (sborník příspěvků)
ISBN
80-7042-792-2
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Ostravská univerzita
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS kapitoly
—