Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti genetických modifikací u cukrovky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003683" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003683 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti genetických modifikací u cukrovky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V roce 1990 začala Čína jako první země na světě pěstovat geneticky modifikované (GM) rostliny - virus rezistentní odrůdy tabáku. V roce 1994 byla na americký trh uvedena první odrůda GM rostliny - rajčata (FlavrSavr) pomaleji dozrávající a odolná vůči otlakům. Poprvé se začala sledovat plocha GM rostlin v roce 1996, kdy se jich na světě pěstovalo 1,7 mil. ha. V dalších letech došlo k exponenciálnímu nárůstu ploch: 11 mil. ha v roce 1997; 27,8 mil. ha v roce 1998; 39,9 mil. ha v roce 1999 a více než 44,2 mil. ha v roce 2000. Většina ploch GM rostlin se nachází v Severní a Jižní Americe (USA, Kanada, Argentina) a Číně. U cukrové řepy jsou genetické modifikace využívány především pro získání herbicidní tolerance, virové rezistence a pro biosyntézu fruktanů. Princip tolerance cukrové řepy k herbicidům je stejný jako u ostatních plodin. Nejčastěji se jedná o získání tolerance k Roundupu (glyfosát) a Liberty (glufosinát). Genetickou modifikací se také podařilo včlenit do genomu cukrovky gen

  • Název v anglickém jazyce

    The possibilities of genetic modifications by sugar beet

  • Popis výsledku anglicky

    In the early 1990s, China became as the first country to grow a GM crop, a virus-resistant tobacco variety. In 1994, tomato variety Flavr-Savr became the first genetically modified food crop to be produced and consumed in an industrialized country. The area planted to GM crops shot up from 1.7 million hectares in 1996 to 11 million in 1997 to 27.8 million in 1998 to 39.9 million in 1999 and to more than 44.2 million in 2000. Countries that grow transgenic crops include North and South America (USA, Canada, Argentina) and China. Sugar beets are being modified to contain traits such as herbicide-tolerance, virus-resistance, and fructan biosynthesis. Herbicide-tolerance sugar beet works similarly to other such crops. The GM sugar beets are most often tolerance to glufosinate and glyfosate. Sugar beets are genetically modified to contain the gene encoding for the viral-sheath protein of BNYVV causes rhizomania among sugar beets. Because sugar beets are bred to produce high amounts of sucro

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    118

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    66-69

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus