Vitalita osiva obilnin.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003841" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003841 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vitalita osiva obilnin.
Popis výsledku v původním jazyce
Vitalita osiva obilnin je stejně důležitým kritériem kvality jako je tomu u plodin s malou autoregulační schopností. K jednoduchým metodám hodnocení vitality náleží testy urychleného stárnutí, chladové testy, Hiltnerův test laboratorní vzcházivosti a test citlivosti na anoxii. Metody urychleného stárnutí (TUS) je vhodné kombinovat s laboratorní vzcházivostí anebo s citlivostí na anoxii. Klasické hodnocení vitality v TUS jen na základě klíčivosti je málo průkazné. Vitalitu osiva pšenice lze uchovat, jednou z podmínek může být moření osiva. Byla zjištěna odlišná rychlost deteriorace osiva ječmene a pšenice a zároveň jsou významné rozdíly mezi odrůdami. Vzniká otázka potřeby šlechtění na biologické vlastnosti osiva.
Název v anglickém jazyce
Cereals seed vigour.
Popis výsledku anglicky
Cereal seed vigour is an equally important criteria of quality as it is in crop with poor autoregulation ability. Simple methods of cereal seed vigour evaluation are tests of accelerated ageing, cold tests, Hiltner´s test of laboratory emergence rate andtest of sensitivity to anoxia. It is advisable to combine tests of accelerated ageing with laboratory emergence rate or with sensitivity to anoxia, whereas vigour evaluation by methods of accelerated ageing based only on germination is not very confirmative. When wheat seed storage is longer it is possible to preserve its vigour by seed chemical treatment. Different deterioration speed was discovered in barley and wheat seed and also there were demonstrated significant differences between varieties. Aquestion arises concerning possibilities of breeding based on biological properties of seed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Pestovanie a využitie obilovín v tretom tisíciročí.
ISBN
80-7139-091-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
51-54
Název nakladatele
Agroinštitút Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
27. 11. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—