Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vitalita osiva obilnin.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003841" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003841 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vitalita osiva obilnin.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitalita osiva obilnin je stejně důležitým kritériem kvality jako je tomu u plodin s malou autoregulační schopností. K jednoduchým metodám hodnocení vitality náleží testy urychleného stárnutí, chladové testy, Hiltnerův test laboratorní vzcházivosti a test citlivosti na anoxii. Metody urychleného stárnutí (TUS) je vhodné kombinovat s laboratorní vzcházivostí anebo s citlivostí na anoxii. Klasické hodnocení vitality v TUS jen na základě klíčivosti je málo průkazné. Vitalitu osiva pšenice lze uchovat, jednou z podmínek může být moření osiva. Byla zjištěna odlišná rychlost deteriorace osiva ječmene a pšenice a zároveň jsou významné rozdíly mezi odrůdami. Vzniká otázka potřeby šlechtění na biologické vlastnosti osiva.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereals seed vigour.

  • Popis výsledku anglicky

    Cereal seed vigour is an equally important criteria of quality as it is in crop with poor autoregulation ability. Simple methods of cereal seed vigour evaluation are tests of accelerated ageing, cold tests, Hiltner´s test of laboratory emergence rate andtest of sensitivity to anoxia. It is advisable to combine tests of accelerated ageing with laboratory emergence rate or with sensitivity to anoxia, whereas vigour evaluation by methods of accelerated ageing based only on germination is not very confirmative. When wheat seed storage is longer it is possible to preserve its vigour by seed chemical treatment. Different deterioration speed was discovered in barley and wheat seed and also there were demonstrated significant differences between varieties. Aquestion arises concerning possibilities of breeding based on biological properties of seed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - Pestovanie a využitie obilovín v tretom tisíciročí.

  • ISBN

    80-7139-091-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    51-54

  • Název nakladatele

    Agroinštitút Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    27. 11. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku