VLIV AMISTARU NA VÝNOS A TECHNOLOGICKOU JAKOST CUKROVKY
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004321" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004321 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV AMISTARU NA VÝNOS A TECHNOLOGICKOU JAKOST CUKROVKY
Popis výsledku v původním jazyce
Z výsledků polních a technologických skladovacích pokusů uskutečněných na lokalitě Velemyšleves u Žatce za běžných provozních agrotechnických podmínek vyplynulo, že přípravek Amistar je nejen účinný fungicid při ochraně cukrovky před houbovými chorobami(cerkospora, peronospora, padlí), ale i významný intenzifikační faktor při výrobě cukrovky a cukru na poli. Při jeho foliární aplikaci v dávce 0,8 l.ha-1 bylo v průměru tří pokusných ročníků 1999-2001 dosaženo zvýšení výnosů bulev oproti kontrole o 8,2 %, polarizačního cukru o 13,6 %, při zvýšené cukernatosti absolutně o 0,97 %. Současně se v chemicko-technologických rozborech cukrovky při sklizni prokázal jeho příznivý účinek na snížení obsahu technologicky škodlivých necukrů (alfa-amino N, K, Na) a mírné zvýšení hodnoty pH řepné šťávy. Zároveň v prvním pokusném ročníku 1999 se prokázal pozitivní vliv Amistaru na snížení ztrát cukru a uchování dobré technologické jakosti řepy při jejím dlouhodobém skladování na akumulační ukládce.
Název v anglickém jazyce
The influence of Amistar on the yield and technological quality of sugar beet
Popis výsledku anglicky
In the three bioclimatic variable years 1999, 2000, 2001 an influence of foliate spray of fungicide AMISTAR on the yield and main indicators of technological quality of sugar beet was tested. The AMISTAR was applied in dose 0,8 litre per hectare. The treated sugar beet showed before harvest higher content of chlorophyll, higher value pH of beet juice, higher content of sucrose (absolutely 0,70 %) and especially increasing yield of roots and polarimetric sugar (relatively 8 and 13 %). The content of thetechnological harmful substances (nitrogen, potassium, sodium and invert sugar) was lower in the treated sugar beet.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Konference Řepařství 2002
ISBN
80-213-0877-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
114-118
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
20. 2. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—