Minimalizace nebo orba pro řepku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005082" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005082 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:_____/03:00005082
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Minimalizace nebo orba pro řepku
Popis výsledku v původním jazyce
Příprava půdy bez orby podporuje konkurenceschopnost obilního výdrolu. Řepka po bezorebné přípravě dobře vzchází, ale v důsledku vyššího utužení půdy nevytváří kůlový kořen a je velmi citlivá na podzimní zamokření. Orba snižuje škodlivost výdrolu obilnina podporuje růst kořenů řepky. Osvědčily se nám pokusné varianty s čerstvou orbou (tj. jeden den před setím), které poskytly nejvyšší výnosy řepky a měly inhibiční vliv na vzcházení obilního výdrolu a dvouděložných plevelů. Bezorebné technologie mají opodstatnění v oblastech, kde jsou aridní podmínky v době výsevu a vzcházení řepky.
Název v anglickém jazyce
Minimalization or ploughing for rapeseed
Popis výsledku anglicky
The soil preparation without ploughing supports competitive ability of wasted grain. Rapeseed emergence after minimalization is very good, but due to a higher soil firmness creates no taproot and is very sensitive to autumn wateriness. Ploughing decreases the harms caused by wasted cereal grains and supports the root growth of rapeseed. The experimental variants with fresh ploughing proved to be suitable (i.e. one day before sowing). They offered the highest yields and inhibited the emergence of cerealwasted grains and dicotyledonous weeds. Technologies without ploughing can take place in the areas, where the conditions during the rapeseed sowing and emergence are arid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE1251" target="_blank" >QE1251: Využití produkčního a biologického potenciálu hybridní a geneticky modifikované řepky ozimé s důrazem na biofumigační účinky glukosinolátů.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Řepka, mák, hořčice
ISBN
80-213-1007-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
40-44
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU v Praze
Datum konání akce
19. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—