RŮZNÁ KRMNÁ DÁVKA PRO ODCHOV TELAT V OBDOBÍ MLÉČNÉ VÝŽIVY A VLIV NA pH BACHORU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005312" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
RŮZNÁ KRMNÁ DÁVKA PRO ODCHOV TELAT V OBDOBÍ MLÉČNÉ VÝŽIVY A VLIV NA pH BACHORU
Popis výsledku v původním jazyce
Do pokusů byli zařazeni býčci holštýnského plemene od 3.dne po narození. Zhruba v 70 dni věku byla telata odpražena a bylo provedeno hodnocení rozvoje bachoru a jeho funkcí. Telata kontrolní skupiny byla krmena mléčným nápojem (8 l / ks a den), senem adlibitum a jadrným krmivem ( 0,2 kg - 0,8 kg/ks a den). Telata pokusné skupiny měla krmnou dávku složenou s mléčného nápoje (6 l/ks a den) a startéru (0,4 - 1,3 kg/ks a den). Ustájení telat u obou skupin: individuální venkovní boudy, podestýlka tvořena vrstvou pilin. Voda byla trvale k dispozici. Na jatkách bylo odporaženo 11 telat z k skupiny a 15 telat z p skupiny. 5 a 4 telata byla sledována do věku 6 měsíců. U poražených telat a otevření bachoru jsme odebrali bachorovou tekutinu, poté byla upravena pro rozbor na TMK podle běžných metodik a TMK se stanovily na HPLC podle metodik Vrátný, Mudřík (1985). Sledovali jsme kyselinu mléčná, octovou, propionovou, máselnou, valerovou a jejich celkový součet. Stanovení pH bachorové tekutiny: Pom
Název v anglickém jazyce
DIFFERENT FEEDING RATION AT CALVES IN DATE OF DAIRY ALIMENTATION AND ITS INFLUENCE ON pH OF RUMEN
Popis výsledku anglicky
In the study, Holstein bull calves were fed about 70 days with different diets: control group (CG), (n = 16), milk (8 kg), hay ad libitum and starter (0,2 - 0,8 kg/day); experimental group (EG), (n = 19), milk (6 kg) and starter (0,4 - 1,3 kg/day). Breeding conditions of both groups were identical - individual boxes bedded in sawdust and with ad libitum intake of water. On the slaughterhouse were kill 11 calves of CG and 15 calves of EG. 5 and 4 calves were observed till to 6 mouths of age. After slaughtering the whole proventriculum was taken out. From the rumen were taking the rumens liquid and measured the VFA (acetic, propionic, butyric and valeric acids) and was measured pH. VFA were determinate by method HPLC mean Vrátný a Mudřík (1985). pH of rumen liquid CG 6,27 and EG 5,77. Total content of VFA 114 #g (CG) and 135 #g (EG).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - z mezinárodní konference:"Výživa hospodářských zvířat 2003"
ISBN
80-7157-663-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
169
Strana od-do
90-92
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
23. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—