Možnost zvyšování kvality osiv - předseťové úpravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005501" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005501 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnost zvyšování kvality osiv - předseťové úpravy
Popis výsledku v původním jazyce
Vzrůstající požadavky producentů na kvalitu osiv nutí semenářské firmy hledat nové způsoby zlepšení kvality osiv. Tento příspěvek má za cíl seznámit s nejmodernějšími metodami předseťových úprav osiv, jako jsou hydratační a biologické úpravy, moření horkou vodou a obalování osiv. Všechny úpravy mají za cíl zlepšit výkonnost osiv pro založení optimálního produkčního porostu. Hydratační úpravy slouží ke zlepšení semenářských parametrů osiv při klíčení a vzcházení, biologické úpravy a moření horkou vodou ovlivňují zdravotní stav semen a následného porostu, obalování slouží pro lepší distribuci semen a dalších materiálů (pesticidy, hnojiva) při výsevu.
Název v anglickém jazyce
The possibilities of seed quality enhancement - pre-sowing seed treatment
Popis výsledku anglicky
The growing producer's requirements on seed quality lead to finding new methods for seed quality improvement. The aim of this article is to give information about modern pre-sowing seed treatment methods, as hydration and biological treatment, hot-watertreatment and coating. All these treatments have objective to improve seed performace for establishment of optimal producing stand. The hydration treatments serve for improvement of seed characteristics as germination and emergence, biological and hot-water treatment influence health of seeds and producing stands and seed coating serves for better distribution of seeds and other substances (pesticides, fertilizers) in time of sowing. These methods can be integrated into one process.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F02%2FD171" target="_blank" >GP521/02/D171: Vitalita a skladovatelnost semen některých druhů zelenin a možnosti jejich ovlivnění hydratačními úpravami</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Osivo a sadba
ISBN
80-213-0997-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
84-89
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
6. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—