Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of period of cultivation and of nitrogen fertilization on the dry matter formation and the energy accumulation by spinach plants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005711" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005711 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of period of cultivation and of nitrogen fertilization on the dry matter formation and the energy accumulation by spinach plants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 1998 a 1999 byly ve čtyřech termínech (jaro, první polovina léta, druhá polovina léta a podzim) pěstovány rostliny špenátu zelinného (Spinacia oleracea L.) odrůdy Pavána F1. Rostliny byly pěstovány v mikroparcelkách s neutrální půdní reakcí (pH> 6,5) a s extrémně kyselou půdní reakcí (pH < 4.5). Špenát patří mezi rostliny s nízkým obsahem netto energie v sušině listů. Obsah netto energie byl stanoven na spalném kalorimetru Laget MS 10 A. Zjištěné hodnoty se v průběhu ontogeneze pohybovaly od 11,52 kJ do 15,61 kJ energie v 1 gramu sušiny listů. Stupňující se dávka dusíkatého hnojení (50 a 100 kgN.ha-1) zvýšila obsah energie až o 2,39 kJ.g-1 sušiny oproti kontrolní variantě bez dusíkatého hnojení. Celkové množství vytvořené sušiny a naakumulované netto energie v rostlinách špenátu v průběhu vegetace bylo výrazně vyšší na zemině neutrální. Na obou zeminách se množství celkové sušiny a naakumulované energie rostlinami špenátu zvyšovalo při rostoucích dávkách dusíku a klesalo od j

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of period of cultivation and of nitrogen fertilization on the dry matter formation and the energy accumulation by spinach plants

  • Popis výsledku anglicky

    V letech 1998 a 1999 byly ve čtyřech termínech (jaro, první polovina léta, druhá polovina léta a podzim) pěstovány rostliny špenátu zelinného (Spinacia oleracea L.) odrůdy Pavána F1. Rostliny byly pěstovány v mikroparcelkách s neutrální půdní reakcí (pH> 6,5) a s extrémně kyselou půdní reakcí (pH < 4.5). Špenát patří mezi rostliny s nízkým obsahem netto energie v sušině listů. Obsah netto energie byl stanoven na spalném kalorimetru Laget MS 10 A. Zjištěné hodnoty se v průběhu ontogeneze pohybovaly od 11,52 kJ do 15,61 kJ energie v 1 gramu sušiny listů. Stupňující se dávka dusíkatého hnojení (50 a 100 kgN.ha-1) zvýšila obsah energie až o 2,39 kJ.g-1 sušiny oproti kontrolní variantě bez dusíkatého hnojení. Celkové množství vytvořené sušiny a naakumulované netto energie v rostlinách špenátu v průběhu vegetace bylo výrazně vyšší na zemině neutrální. Na obou zeminách se množství celkové sušiny a naakumulované energie rostlinami špenátu zvyšovalo při rostoucích dávkách dusíku a klesalo od j

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the Science of the Youth 2003, 1st International Scientific Conference

  • ISBN

    80-8069-262-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    44

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárska univerzita

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    6. 11. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku