HODNOTA PROTEINŮ POTENCIÁLNÍCH ODRŮD PŠENICE SETÉ (Triticum sativa)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6813" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6813 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
HODNOTA PROTEINŮ POTENCIÁLNÍCH ODRŮD PŠENICE SETÉ (Triticum sativa)
Popis výsledku v původním jazyce
Studované linie pšenice seté (A, B, C, D) kontrastního výnosového potenciálu a obsahu dusíkatých látek byly získány ze šlechtění krmných odrůd ve VÚRV v Praze Ruzyni a byly analyzovány na obsah aminokyselin na AAA 400. V biologických experimentech byla sledována odezva laboratorních potkanů na polosyntetické diety, ve kterých výhradním zdrojem dusíku, v množství ekvivalentním obsahu 10 % N x 6,25, byly nové linie pšenice seté. Sledované parametry byly: EAAI (index esenciálních aminokyselin), CS (chemické skóre), KSS (koeficient skutečné stravitelnosti), BHB (biologická hodnota bílkovin), NPU (netto využití proteinu), PER (bílkovinný produkční poměr). Prezentované výsledky dokumentují kvalitativní i kvantitativní rozlišnosti proteinové složky nadějnýchlinií krmných pšenic, lišících se nejen krmnou hodnotou, obsahem dusíkatých látek, bílkovin a aminokyselin, ale i pěstitelskými vlastnostmi a výnosovým potenciálem.
Název v anglickém jazyce
PROTEIN VALUE AT POTENTINAL SPECIES OF WHEAT (Triticum sativa)
Popis výsledku anglicky
There were analysed 4 samples of wheats, which were choices as feedings wheat. By all samples analysed for content of aminoacids on automatic aminoacids analyser AAA 400. According the simple methods were counted biological values of wheat?s protein. Wheats were compared according of AA content, according EAA in the minimum, accordin content of basic EAA, according chemical score CS. In the balance trials was next following quantity nitrogen matters in the urine and in the faceses. Out of ascertained data was rated these feeding values: biological value of proteins (BHB), coefficient of true nitrogen digestibility (KSs), net protein utilisation calculated (NPUc), protein efficiency ratio (PER).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy a veterinárnej dietetiky "VI." Days of nutrition and veterinary dietetics "VI".
ISBN
80-8088-009-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
25-27
Název nakladatele
UVL Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
7. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—