VLIV STANDARDNÍ A INTENZIVNÍ PĚSTITELSKÉ TECHNOLOGIE NA VÝNOS A JAKOST TŘÍ RŮZNÝCH TYPŮ ODRŮD CUKROVKY
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6858" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6858 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV STANDARDNÍ A INTENZIVNÍ PĚSTITELSKÉ TECHNOLOGIE NA VÝNOS A JAKOST TŘÍ RŮZNÝCH TYPŮ ODRŮD CUKROVKY
Popis výsledku v původním jazyce
V polním maloparcelkovém pokuse jsme v letech 2002 a 2003 sledovali vliv různého typu odrůdy a technologie na výnosové a kvalitativní ukazatele (technologickou jakost) cukrovky. Velmi podobných výnosových a kvalitativních ukazatelů dosahovaly odrůdy ?Takt? (rezistentní ke skvrnatičce řepné a k rizománii) a ?Compass? (bez rezistence k chorobám). Průkazný rozdíl vykazovala výnosová odrůda ?Dobrovická A?, která se vyjma výnosu chrástu lišila ve všech sledovaných ukazatelích. U rezistentní odrůdy ?Takt? a odrůdy bez rezistence ?Compass? dosahovala nejlepších výsledků intenzivní technologie při 80 kg N.ha-1. Intenzivní technologie při 160 kg N.ha 1 se nejvýrazněji projevila u staré výnosové odrůdy ?Dobrovická A?, kde byl v porovnání s technologií standardnízaznamenán vyšší výnos bulev, výrazně vyšší výnos chrástu a vyšší výnos polarizačního cukru. Rezistentní odrůda ?Takt? a odrůda bez rezistence ?Compass? reagovaly na zvýšenou dávku dusíku negativně.
Název v anglickém jazyce
The influence of standard and intensive growing technology on the yield and technological quality of three different sugar beet variety types
Popis výsledku anglicky
In small plot experiment the influence of different variety types and different growing technology on the yield and technological quality of sugar beet was studied. Variety ?Takt? (resistant to Cercospora beticola and to rhizomania) and variety ?Compass?(without resistance to diseases) reached similar yields and quality. Old E-type variety ?Dobrovická A? was significantly different in all yields (except tops yield) and quality pointers. Resistant variety ?Takt? and variety without resistance ?Compass?showed the best results in intensive technology with 80 kg N.ha-1. Old E-type variety ?Dobrovická A? showed the best results in intensive technology with 160 kg N.ha-1. In this technology was achieved higher root yield, significantly higher tops yield and higher sugar yield then in standard technology. Resistant variety ?Takt? and variety without resistance ?Compass? responded to higher nitrogen dose negatively.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Řepařství a sladovnický ječmen
ISBN
80-213-1131-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
25-29
Název nakladatele
ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
18. 2. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—