Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv digitoninu na kvalitu vajec, obsah cholesterolu ve vejcích, biochemické a hematologické ukazatele u slepic nosného typu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7233" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7233 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv digitoninu na kvalitu vajec, obsah cholesterolu ve vejcích, biochemické a hematologické ukazatele u slepic nosného typu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to describe the effect of digitonin on egg quality, cholesterol content in eggs, some parameters of serum lipid metabolism and blood picture of laying hens. The experiment was split into 3 groups (8 laying hens per group); group 1 was fed control feed mixture with 15.64% crude protein and 11.61 MJ ME, group 2 received control feed mixture with 0.01% digitonin and supplement of digitonin in group 3 was 0.025%. Digitonin in the amout 0.025% siginificantly (P&#8804;0,05) reduced egg weight from 65.07g in control group to 64.44g in group 3, white weight (41.21g vs. 37.96g), and egg cholesterol content (13.64mg/g vs. 12.95mg/g of yolk). Digitonin significantly (P&#8804;0,05) increased HDL cholesterol (0.43mmol/l in control group to 0.59mmol/l in group 3) and triglycerides from 13.47mmol/l (control) to 16.90mmol/l (group 3) in blood serum. Significantly (P&#8804;0,05) lower number of erythrocytes and MCV value in group 3 were observed.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of digitonin on egg quality, cholesterol content in eggs, biochemical and haematological parameters in laying hens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to describe the effect of digitonin on egg quality, cholesterol content in eggs, some parameters of serum lipid metabolism and blood picture of laying hens. The experiment was split into 3 groups (8 laying hens per group); group 1 was fed control feed mixture with 15.64% crude protein and 11.61 MJ ME, group 2 received control feed mixture with 0.01% digitonin and supplement of digitonin in group 3 was 0.025%. Digitonin in the amout 0.025% siginificantly (P&#8804;0,05) reduced egg weight from 65.07g in control group to 64.44g in group 3, white weight (41.21g vs. 37.96g), and egg cholesterol content (13.64mg/g vs. 12.95mg/g of yolk). Digitonin significantly (P&#8804;0,05) increased HDL cholesterol (0.43mmol/l in control group to 0.59mmol/l in group 3) and triglycerides from 13.47mmol/l (control) to 16.90mmol/l (group 3) in blood serum. Significantly (P&#8804;0,05) lower number of erythrocytes and MCV value in group 3 were observed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    33-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus