Vliv digitoninu na kvalitu vajec, obsah cholesterolu ve vejcích, biochemické a hematologické ukazatele u slepic nosného typu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7233" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7233 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv digitoninu na kvalitu vajec, obsah cholesterolu ve vejcích, biochemické a hematologické ukazatele u slepic nosného typu
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present study was to describe the effect of digitonin on egg quality, cholesterol content in eggs, some parameters of serum lipid metabolism and blood picture of laying hens. The experiment was split into 3 groups (8 laying hens per group); group 1 was fed control feed mixture with 15.64% crude protein and 11.61 MJ ME, group 2 received control feed mixture with 0.01% digitonin and supplement of digitonin in group 3 was 0.025%. Digitonin in the amout 0.025% siginificantly (P≤0,05) reduced egg weight from 65.07g in control group to 64.44g in group 3, white weight (41.21g vs. 37.96g), and egg cholesterol content (13.64mg/g vs. 12.95mg/g of yolk). Digitonin significantly (P≤0,05) increased HDL cholesterol (0.43mmol/l in control group to 0.59mmol/l in group 3) and triglycerides from 13.47mmol/l (control) to 16.90mmol/l (group 3) in blood serum. Significantly (P≤0,05) lower number of erythrocytes and MCV value in group 3 were observed.
Název v anglickém jazyce
The effect of digitonin on egg quality, cholesterol content in eggs, biochemical and haematological parameters in laying hens
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to describe the effect of digitonin on egg quality, cholesterol content in eggs, some parameters of serum lipid metabolism and blood picture of laying hens. The experiment was split into 3 groups (8 laying hens per group); group 1 was fed control feed mixture with 15.64% crude protein and 11.61 MJ ME, group 2 received control feed mixture with 0.01% digitonin and supplement of digitonin in group 3 was 0.025%. Digitonin in the amout 0.025% siginificantly (P≤0,05) reduced egg weight from 65.07g in control group to 64.44g in group 3, white weight (41.21g vs. 37.96g), and egg cholesterol content (13.64mg/g vs. 12.95mg/g of yolk). Digitonin significantly (P≤0,05) increased HDL cholesterol (0.43mmol/l in control group to 0.59mmol/l in group 3) and triglycerides from 13.47mmol/l (control) to 16.90mmol/l (group 3) in blood serum. Significantly (P≤0,05) lower number of erythrocytes and MCV value in group 3 were observed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
49
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
33-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—