CHARAKTERISTIKA GENOTYPŮ PŠENICE POMOCÍ ALEL VYSOKOMOLEKULÁRNÍCH PODJEDNOTEK GLUTENINŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A%23%23%2312938" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:###12938 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
CHARAKTERISTIKA GENOTYPŮ PŠENICE POMOCÍ ALEL VYSOKOMOLEKULÁRNÍCH PODJEDNOTEK GLUTENINŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Při šlechtění nových odrůd pšenice (Triticum aestivum L.) je pekařská jakost klíčovým faktorem a je významně spojována především s obsahem a kvalitou bílkovin v pšeničném zrně, které vytváří lepkový komplex. Tato kvalita je ovlivněna zejména vysokomolekulárními podjednotkami gluteninů (HMW), ačkoli pekařskou jakost ovlivňují i nízkomolekulární podjednotky gluteninů a gliadiny. Geny pro vysokomolekulární podjednotky gluteninů se nacházejí na dlouhém rameni skupiny 1 chromozomů. Dobrá nebo špatná pekařskájakost je spojena s dvěma alelickými páry na Glu-D1 lokusu a to 1Dx5-1Dy10 a 1Dx2-1Dy12. Cílem práce byla detekce alelického složení v lokusu Glu 1D u 56 genotypů pšenice obecné, a to metodou SPLAT pomocí 2 markerů a porovnáním výsledků zjistit spolehlivost těchto markerů.
Název v anglickém jazyce
CHARACTERISTICS OF WHEAT GENOTYPES USING HIGH MOLECULAR WEIGHT SUBUNITS GLUTENIN ALLELE
Popis výsledku anglicky
Baking quality is a key factor in the development of new wheat (Triticum aestivum L.) varieties and is namely connected with the quantity and the quality of proteins in wheat kernel, from which the gluten complex is made. The baking quality is mainly influenced by HMW subunits of glutenins (high molecular weight glutenins), but LMW subunits of glutenins and gliadins have also consideration for the baking quality. The genes of HMW glutenins are located on the long arm of the group of chromosomes 1. Goodor poor wheat bread-quality is associated with 2 allelic pairs at Glu-D1 complex locus, designated 1Dx5-1Dy10 and 1Dx2-1Dy12, respectively. The aim of this paper is detection of the allelic composition at Glu-D1 locus in 56 genotypes of the common wheatbySPLAT method using 2 markers. The reliability of these markers was verified by comparison of the results.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4190" target="_blank" >QF4190: Porovnání metod stanovení stupně mrazuvzdornosti a stanovení stupně rizika poškození odrůd ozimé pšenice mrazem v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet ´05 Agro
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
104-104
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Br
Datum konání akce
29. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—