Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genu rychlosti opeřování na kvalitu vajec

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12551" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12551 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genu rychlosti opeřování na kvalitu vajec

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky sledování ukázaly, že na hmotnost vajec mělo vedle genotypu slepic vliv také různé zastoupení genu rychlosti opeřování v genotypu. Rychle opeřující nosnice dosáhly lepšího indexu tvaru vejce u všech tří plemen. Celkově lze konstatovat lepší kvalitu vaječné skořápky u vajec leghornky bílé než u nosnic RIR a PŽ. Vliv genu rychlosti opeřování se signifikantně projevil zejména u slepic RIR, kde rychle opeřující nosnice měly ve všech parametrech kvalitnější skořápku. V ukazatelích kvality žloutku nebyl vliv genu rychlosti opeřování příliš zřejmý, zatímco u kvality bílku byl jeho vliv zjištěn v závislosti na konkrétním genotypu. Na koncentraci cholesterolu ve žloutku měla vliv genotypová příslušnost i rozdílné zastoupení genu rychlosti opeřování v genotypu.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of k/K gene on egg quality

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment was carried out with 120 laying hens, breeds White Leghorn, Rhode Island Red and Barred Plymouth Rock. Each breed was split into 2 groups according to recessive or dominant gene K. The experiment was realised at the age 20 and 56 weeks. Laying hens were housed in conventional cages in common enviromental conditions. Hens were fed by the same feed mixture with 14.9% of crude protein and 11.03 MJ ME. The aim of the study was to evaluate the effect of gene K/k for feathering on egg quality and a cholesterol content in yolk. The cholesterol content was analysed by BIOLA-test. The K gene influenced egg weight, eggshell quality and eggshape. The cholesterol content was affected by a breed and by K/k gene. The hidhest cholesterol concentrationwas in eggs of Barred Plymouth Rock and the lowest in White Leghorn. In brown eggs, there was higher cholesterol content in reccessive genotypes, whereas in White Leghorn we found out the oposit trend. Differences between dominant and rec

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie: 1. Medzinárodné vedecké hydinárske dni, katedra hydinárstav a malých hospodárskych zvierat

  • ISBN

    80-8069-576-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospdárska univerzita Nitra

  • Místo vydání

    Slovenská pol´nohospdárska univerzita Nitra

  • Místo konání akce

    Slovenská pol´nohospdárska univerzita Nitra

  • Datum konání akce

    12. 9. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku