Vliv genu rychlosti opeřování na kvalitu vajec
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12551" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12551 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genu rychlosti opeřování na kvalitu vajec
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky sledování ukázaly, že na hmotnost vajec mělo vedle genotypu slepic vliv také různé zastoupení genu rychlosti opeřování v genotypu. Rychle opeřující nosnice dosáhly lepšího indexu tvaru vejce u všech tří plemen. Celkově lze konstatovat lepší kvalitu vaječné skořápky u vajec leghornky bílé než u nosnic RIR a PŽ. Vliv genu rychlosti opeřování se signifikantně projevil zejména u slepic RIR, kde rychle opeřující nosnice měly ve všech parametrech kvalitnější skořápku. V ukazatelích kvality žloutku nebyl vliv genu rychlosti opeřování příliš zřejmý, zatímco u kvality bílku byl jeho vliv zjištěn v závislosti na konkrétním genotypu. Na koncentraci cholesterolu ve žloutku měla vliv genotypová příslušnost i rozdílné zastoupení genu rychlosti opeřování v genotypu.
Název v anglickém jazyce
Effect of k/K gene on egg quality
Popis výsledku anglicky
The experiment was carried out with 120 laying hens, breeds White Leghorn, Rhode Island Red and Barred Plymouth Rock. Each breed was split into 2 groups according to recessive or dominant gene K. The experiment was realised at the age 20 and 56 weeks. Laying hens were housed in conventional cages in common enviromental conditions. Hens were fed by the same feed mixture with 14.9% of crude protein and 11.03 MJ ME. The aim of the study was to evaluate the effect of gene K/k for feathering on egg quality and a cholesterol content in yolk. The cholesterol content was analysed by BIOLA-test. The K gene influenced egg weight, eggshell quality and eggshape. The cholesterol content was affected by a breed and by K/k gene. The hidhest cholesterol concentrationwas in eggs of Barred Plymouth Rock and the lowest in White Leghorn. In brown eggs, there was higher cholesterol content in reccessive genotypes, whereas in White Leghorn we found out the oposit trend. Differences between dominant and rec
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie: 1. Medzinárodné vedecké hydinárske dni, katedra hydinárstav a malých hospodárskych zvierat
ISBN
80-8069-576-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospdárska univerzita Nitra
Místo vydání
Slovenská pol´nohospdárska univerzita Nitra
Místo konání akce
Slovenská pol´nohospdárska univerzita Nitra
Datum konání akce
12. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—