Změny utváření struku v průběhu dojení a laktace v závislosti na způsobu ošetřování mléčné žlázy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17118" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17118 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny utváření struku v průběhu dojení a laktace v závislosti na způsobu ošetřování mléčné žlázy
Popis výsledku v původním jazyce
Byly vybrány dvě skupiny 20-ti dojnic holštýnského plemene na 1. až 6. laktaci. U první ? pokusné skupiny byla prvních 60 dní laktace aplikována mast EUTRA TETINA na bázi vemene a struky po dojení v množství cca 2 cm3. U kontrolní skupiny mast nebyla aplikována. Každá dojnice byla sledována dvakrát v průběhu laktace. První měření probíhalo mezi 40. až 70. dnem laktace (1. fáze) a druhé měření mezi 200. až 230. dnem laktace (2. fáze). Statisticky průkazné rozdíly (P≤0,05, P≤0,01) byly zjištěny v průběhu obou realizovaných měření, v I. i II. fázi laktace. V I.fázi laktace jsou patrné výraznější změny v průběhu jednotlivých měření (před, ihned po a 3 hodiny po dojení) u dojnic kontrolní skupiny. Zatímco v II.fázi laktace u dojnic skupiny pokusné. Z výsledků vyplývá, že se pozitivně projevil systém aplikace zvoleného preparátu hygieny mléčné žlázy na počátku laktace (prvních 60 dnů), kdy v době extrémního zatížení mléčné žlázy a struků měli dojnice pokusné skupiny elastičtější
Název v anglickém jazyce
The changes of teat formation during the milking and lactation depending on mammary gland treatment
Popis výsledku anglicky
Group of 20 cows were treated with balm EUTRA TETINA, applied on udder and teats during first 60days of lactation. Control group of 20 cows was without treatment. One front teat was carried out twice a lactation, between the 40th and 70th (1st stage) and200th and 230th (2nd stage) day of lactation. Length and diameter of teat were measured and sonographic investigation of teat was carried out before milking, immediately after milking and 3 hours after milking. Teat canal length, area of teat end and teat wall thickness were measured on sonographic picture. Significant differences were evaluated in both measuring, in the 1st and in the 2nd stage of lactation (P≤0,05, P≤0,01). Higher changes are demonstrated in particular measuring (before,after and 3 hours after milking) in the 1st stage of lactation in cows of control group. This trend is in the 2nd stage of lactation in cows of trial group, too. Application of evaluated system of mammary gland hygiene (first 60 days of l
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mezinárodní vědecká konference ?BIOTECHNOLOGIE 2006?
ISBN
8085645 ? 53 ?
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
896-898
Název nakladatele
JČU České Budějovice
Místo vydání
JČU České Budějovice
Místo konání akce
JČU České Budějovice
Datum konání akce
15. 2. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—