Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genotypu pro bílkoviny na mléčnou užitkovost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A17127" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:17127 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genotypu pro bílkoviny na mléčnou užitkovost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    b-kasein (A2), k-kasein (B) a b-laktoglobulin společně zlepšují obsah proteinů a tuků. Například alely A2 b-kaseinu a B k-kaseinu nemají samostatně pozitivní vliv na produkci mléka a mléčného proteinu. Společně ovšem působí pozitivně. BB k-kasein zase zvyšuje podíl bílkovin v mléce. Mléčnou produkci zvyšuje B alela &#945;s1-kaseinu a A alela b-kaseinu. Sledování zahrnovalo 551 dojnic holštýnského plemene otelených v letech 2003 a 2004. Po genotypizaci vzorků krve na k-kasein byl sledován jeho vliv na mléčnou užitkovost. Výskyt jednotlivých alel byl následující: A 69,78%, B 19,24%, E10,98%. Byl zjišřěn zvýšený obsah bílkovin u dojnic genotypu BB za 100 dní laktace o 0,11-0,19%, zatímco za 305 dní laktace dosáhly nejvyšší podíl bílkovin opět BB krávy společně s genotypem EE (pouze 2 dojnice), rozdíly činily 0,10-0,0,15%.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of protein genotype to milk production

  • Popis výsledku anglicky

    b-casein (A2), k-casein (B) and b- lactoglobulin together improve the content of milk proteins and fat. For example A2 alleles of b-casein and B alleles of k-casein themselves do not have positive impact on production of milk and milk proteins. However,together they have positive effect on it. BB k-casein increases protein content in milk. Milk production is increased by B allele of &#945;s1-casein and A allele of b-casein. There was a monitoring carried out in 551 Holstein cows calved in 2003-2004. After k-casein genotypisation of blood samples its impact on milk production was monitored. Occurrence of k-kasein alleles was : A69,78%, B 19,24%, E10,98%. Higher content of protein was detected in cows with genotype BB.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z mezinárodní konference ?Den mléka 2006?

  • ISBN

    80-213-1498-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    157-159

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze

  • Místo vydání

    ČZU v Praze

  • Místo konání akce

    ČZU v Praze

  • Datum konání akce

    22. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku