Vliv způsobu hnojení na kvantitativní a kvalitativní parametry pěstované zeleniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20358" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20358 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv způsobu hnojení na kvantitativní a kvalitativní parametry pěstované zeleniny
Popis výsledku v původním jazyce
Fermentovaná prasečí kejda byla použita pro účely hnojení zeleniny jako náhrada průmyslových minerálních hnojiv. Toto využití odpadů ze zemědělské prvovýroby je v souladu s podmínkami legislativy EU (96/64/EC). V nádobových experimentech bylo pěstováno rajče tyčkové a celer bulvový. Kromě výnosových parametrů a mikrobiologického hodnocení byly sledovány: obsah sušiny, vitaminu C, dusičnanů, těžkých kovů, dusíkatých látek a titrační kyselost. Na základě získaných výsledků se použití fermentované prasečíkejdy ukazuje jako vhodná alternativa k minerálnímu hnojení.
Název v anglickém jazyce
The effect of fertilization way on quantitative and qualitative parameters of grown vegetables
Popis výsledku anglicky
Fermented pig slurry was used for vegetables fertilization as a replacement of industrial mineral fertilizers. This use of agricultural wastes is according to the EU legislation (96/64/EC). Tomatoes were grown in vessels; knob celery was grown in the field. Besides yield parameters and microbiological assessment the following parameters were monitored: contents of dry matter, vitamin C, nitrates, heavy metals, nitrogen compounds and titratable acidity. According to the obtained results, fermented pig slurry seems to be a suitable alternative to mineral way of fertilization.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie Bezpečnosť a kontrola potravín, II. diel.
ISBN
978-80-8069-861-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
416-421
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
28. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—