Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přípravy extraktu na zastoupení sloučenin arsenu ve vzorcích červené řepy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20642" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20642 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Extract Preparation on Proportion of Arsenic Species in Beetroot Samples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In our experiments, the influence of the extractants for releasing the arsenic compounds from beetroot (Beta vulgaris, L.) growing in arsenic contaminated soil was investigated. Arsenic portions extractable by water and phosphate buffer did not show significant differences between the extraction agents but the extractability was affected by the arsenic concentration in beetroot. Arsenic was almost quantitatively extractable from the samples with the lowest total arsenic concentration, whereas in the samples with the highest total arsenic concentration less than 25% were extractable. Arsenate was the dominant arsenic compound in the extracts. Different pattern was observed in the case of fresh beetroot juice where arsenate varied between 80 ? 100 % regardless of arsenic level. However, loss of arsenic was observed due to filtration of the juice before determination of arsenic compounds. Both effects suggested possible complexes of arsenic with various pigments. The role of plant pigment

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Extract Preparation on Proportion of Arsenic Species in Beetroot Samples

  • Popis výsledku anglicky

    In our experiments, the influence of the extractants for releasing the arsenic compounds from beetroot (Beta vulgaris, L.) growing in arsenic contaminated soil was investigated. Arsenic portions extractable by water and phosphate buffer did not show significant differences between the extraction agents but the extractability was affected by the arsenic concentration in beetroot. Arsenic was almost quantitatively extractable from the samples with the lowest total arsenic concentration, whereas in the samples with the highest total arsenic concentration less than 25% were extractable. Arsenate was the dominant arsenic compound in the extracts. Different pattern was observed in the case of fresh beetroot juice where arsenate varied between 80 ? 100 % regardless of arsenic level. However, loss of arsenic was observed due to filtration of the juice before determination of arsenic compounds. Both effects suggested possible complexes of arsenic with various pigments. The role of plant pigment

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA205%2F06%2F0298" target="_blank" >GA205/06/0298: Geochemické, pedologické a biologické aspekty přístupnosti arsenu a jeho sloučenin pro rostliny</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Trends in Sample Preparation 2007

  • ISBN

    978-3-902465-72-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    67-67

  • Název nakladatele

    Graz University of technology

  • Místo vydání

    Seggau, Austria

  • Místo konání akce

    Seggau, Austria

  • Datum konání akce

    26. 6. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku