Vliv přípravy extraktu na zastoupení sloučenin arsenu ve vzorcích červené řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20642" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20642 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Effect of Extract Preparation on Proportion of Arsenic Species in Beetroot Samples
Popis výsledku v původním jazyce
In our experiments, the influence of the extractants for releasing the arsenic compounds from beetroot (Beta vulgaris, L.) growing in arsenic contaminated soil was investigated. Arsenic portions extractable by water and phosphate buffer did not show significant differences between the extraction agents but the extractability was affected by the arsenic concentration in beetroot. Arsenic was almost quantitatively extractable from the samples with the lowest total arsenic concentration, whereas in the samples with the highest total arsenic concentration less than 25% were extractable. Arsenate was the dominant arsenic compound in the extracts. Different pattern was observed in the case of fresh beetroot juice where arsenate varied between 80 ? 100 % regardless of arsenic level. However, loss of arsenic was observed due to filtration of the juice before determination of arsenic compounds. Both effects suggested possible complexes of arsenic with various pigments. The role of plant pigment
Název v anglickém jazyce
The Effect of Extract Preparation on Proportion of Arsenic Species in Beetroot Samples
Popis výsledku anglicky
In our experiments, the influence of the extractants for releasing the arsenic compounds from beetroot (Beta vulgaris, L.) growing in arsenic contaminated soil was investigated. Arsenic portions extractable by water and phosphate buffer did not show significant differences between the extraction agents but the extractability was affected by the arsenic concentration in beetroot. Arsenic was almost quantitatively extractable from the samples with the lowest total arsenic concentration, whereas in the samples with the highest total arsenic concentration less than 25% were extractable. Arsenate was the dominant arsenic compound in the extracts. Different pattern was observed in the case of fresh beetroot juice where arsenate varied between 80 ? 100 % regardless of arsenic level. However, loss of arsenic was observed due to filtration of the juice before determination of arsenic compounds. Both effects suggested possible complexes of arsenic with various pigments. The role of plant pigment
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA205%2F06%2F0298" target="_blank" >GA205/06/0298: Geochemické, pedologické a biologické aspekty přístupnosti arsenu a jeho sloučenin pro rostliny</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Trends in Sample Preparation 2007
ISBN
978-3-902465-72-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
67-67
Název nakladatele
Graz University of technology
Místo vydání
Seggau, Austria
Místo konání akce
Seggau, Austria
Datum konání akce
26. 6. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—