Vliv termínu, hloubky řezu a počtu zavedených výhonů na výnos a kvalitu chmele českých hybridních odrůd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21557" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21557 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Effect of Term, Depth of Pruning and Number of Trained Bines on Yield and Hop Quality of the Czech Hybrid Varieties
Popis výsledku v původním jazyce
At experimental hop garden of Hop Institute in Žatec we found in three years experiment, focused on influence of different farming practices on growth and development of hop plants of Czech hybrid varieties, statistically confirmative influence of different depth and term of pruning on content of valuable substances (for brewery) in hop cones. New genotypes of hop show different performance in dependence on various farming practices. Individual farming practices ? depth of pruning, term of pruning and number of trained bines confirmatively influence performance and quality newly growed genotypes of hop. Yield of hop treated with shallow pruning increased in average of three years by 8 %, in late term of pruning by 9 % and with 6 trained bines from 1 plant to one hop pole it increased by 20 %. New genotypes also show different dynamics of valuable substances production in cones during maturation, and it was found that yield, or alpha-bitter acids content, correspond with hop yield. Thes
Název v anglickém jazyce
The Effect of Term, Depth of Pruning and Number of Trained Bines on Yield and Hop Quality of the Czech Hybrid Varieties
Popis výsledku anglicky
At experimental hop garden of Hop Institute in Žatec we found in three years experiment, focused on influence of different farming practices on growth and development of hop plants of Czech hybrid varieties, statistically confirmative influence of different depth and term of pruning on content of valuable substances (for brewery) in hop cones. New genotypes of hop show different performance in dependence on various farming practices. Individual farming practices ? depth of pruning, term of pruning and number of trained bines confirmatively influence performance and quality newly growed genotypes of hop. Yield of hop treated with shallow pruning increased in average of three years by 8 %, in late term of pruning by 9 % and with 6 trained bines from 1 plant to one hop pole it increased by 20 %. New genotypes also show different dynamics of valuable substances production in cones during maturation, and it was found that yield, or alpha-bitter acids content, correspond with hop yield. Thes
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3179" target="_blank" >QF3179: Komplexní inovace pěstitelské technologie perspektivních odrůd a novošlechtění českých chmelů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
1st International Scientific Conference on Medicinal, Aromatic and Spice Plants
ISBN
978-80-8069-973-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
147-152
Název nakladatele
Slovak University of Agriculture Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
12. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—