Vliv ročníku, odrůdy, lokality a způsobu pěstování na vařivost hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A25449" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:25449 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv ročníku, odrůdy, lokality a způsobu pěstování na vařivost hrachu
Popis výsledku v původním jazyce
Ve tříletých pokusech se vyhodnocovala zkouška vařivosti semen hrachu setého. Studium bylo uskutečněno na vzorcích odrůd ze sklizně odrůdových pokusů ÚKZÚZ v letech 2004 až 2006. Testovaly se odrůdy Hardy, Canis, Gotik, Terno a Zekon a od roku 2005 i odrůda Sponsor. Vzorky hrachu pocházely z různých lokalit České republiky ? Uhříněves (ekologická plocha) a z odrůdových zkušeben ÚKZÚZ Staňkov, Jaroměřice, Chrlice a Čáslav. Finometrická zkouška vařivosti byla testována metodou, kterou využívá ÚKZÚZ při charakteristice odrůd. K hodnocení byl použit FINOMETR typu F2. Přístroj pracuje na tomto principu: do naváženého vzorku standardně uvařeného hrachu je převodem vtlačen systém trnů, v důsledku čehož je vzorek rozmačkán. Sílu použitou na rozmačkání, která přímo uvede do činnosti měřící zařízení je možno přečíst na dynamometru. Finometrická zkouška vařivosti se průkazně lišila v jednotlivých ročnících a způsobu pěstování. Horší vařivost vykazovaly vzorky z roku 2005, kdy naměřené hodnoty byl
Název v anglickém jazyce
Influence of year, variety, locality and way of growing to pea boiling
Popis výsledku anglicky
During the three-year experiments signs of the quality of pea seeds phinometric test of boiling capacity were monitored. The study has been carried out based on the samples of varieties from the harvest of variety testing ÚKZÚZ from 2004 to 2006. Varieties tested included Hardy, Canis, Gotik, Terno and Zekon, and from 2005 also variety Sponsor. Pea samples came from various localities of the Czech Republic ? Uhříněves (ecological area) and from the variety testing stations ÚKZÚZ Staňkov, Jaroměřice, Chrlice and Čáslav. Phinometric test of the boiling capacity was carried out based on a method which is used at ÚKZÚZ in characterizing varieties. For evaluation a FINOMETR type F2. The principle of this machine is as follows: into a weighed sample a systemof thorns is squeezed in by transfer, which results in the sample being squashed. The power used for the squashing, which directly puts the measuring device in action, can be read on the dynamometer. The phinometric test of the bowling c
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—