Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv ročníku, odrůdy, lokality a způsobu pěstování na vařivost hrachu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A25449" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:25449 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv ročníku, odrůdy, lokality a způsobu pěstování na vařivost hrachu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve tříletých pokusech se vyhodnocovala zkouška vařivosti semen hrachu setého. Studium bylo uskutečněno na vzorcích odrůd ze sklizně odrůdových pokusů ÚKZÚZ v letech 2004 až 2006. Testovaly se odrůdy Hardy, Canis, Gotik, Terno a Zekon a od roku 2005 i odrůda Sponsor. Vzorky hrachu pocházely z různých lokalit České republiky ? Uhříněves (ekologická plocha) a z odrůdových zkušeben ÚKZÚZ Staňkov, Jaroměřice, Chrlice a Čáslav. Finometrická zkouška vařivosti byla testována metodou, kterou využívá ÚKZÚZ při charakteristice odrůd. K hodnocení byl použit FINOMETR typu F2. Přístroj pracuje na tomto principu: do naváženého vzorku standardně uvařeného hrachu je převodem vtlačen systém trnů, v důsledku čehož je vzorek rozmačkán. Sílu použitou na rozmačkání, která přímo uvede do činnosti měřící zařízení je možno přečíst na dynamometru. Finometrická zkouška vařivosti se průkazně lišila v jednotlivých ročnících a způsobu pěstování. Horší vařivost vykazovaly vzorky z roku 2005, kdy naměřené hodnoty byl

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of year, variety, locality and way of growing to pea boiling

  • Popis výsledku anglicky

    During the three-year experiments signs of the quality of pea seeds phinometric test of boiling capacity were monitored. The study has been carried out based on the samples of varieties from the harvest of variety testing ÚKZÚZ from 2004 to 2006. Varieties tested included Hardy, Canis, Gotik, Terno and Zekon, and from 2005 also variety Sponsor. Pea samples came from various localities of the Czech Republic ? Uhříněves (ecological area) and from the variety testing stations ÚKZÚZ Staňkov, Jaroměřice, Chrlice and Čáslav. Phinometric test of the boiling capacity was carried out based on a method which is used at ÚKZÚZ in characterizing varieties. For evaluation a FINOMETR type F2. The principle of this machine is as follows: into a weighed sample a systemof thorns is squeezed in by transfer, which results in the sample being squashed. The power used for the squashing, which directly puts the measuring device in action, can be read on the dynamometer. The phinometric test of the bowling c

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus