Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Postavení, inovační trendy a nové směry rozvoje u vybraných technických plodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29732" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29732 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Postavení, inovační trendy a nové směry rozvoje u vybraných technických plodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současná snaha o nepotravinářské užití zemědělské produkce nabývá na rozsahu přesto, že ve světě trvale narůstá spotřeba potravin, což ale neplatí o ČR a EU, ve kterých převažuje produkce pro potravinářské uplatnění. Na druhé straně je obrovská škoda, žeřada tradičních plodin s technickým využitím naše pole opouští. Například výrazný je pokles ploch a produkce lnu, nedojasněná je koncepce uplatnění konopí i nařízené snížení produkce cukru s dopadem na pěstitelské plochy cukrové řepy. Proto je nezbytnéhledání cest k uplatnění další produkce komodit, které umíme pěstovat a máme na ně vybavení. Příkladem je právě řepa cukrová, která mění své postavení a uplatnění. Při porovnání různých zemědělských plodin z hlediska produkce energie se jeví jako velmi efektivní. I v ČR začala být surovinou nejen pro výrobu cukru, ale i pro nepotravinářské využití ? výrobu obnovitelného zdroje energie - bioetanolu. Inovace pěstitelské technologie řepy cukrové je trvalou záležitostí, v současné době jsou

  • Název v anglickém jazyce

    Innovation and the New Trends in Development of Selected Technical Crops

  • Popis výsledku anglicky

    Present effort for non-food use of agricultural production is constantly strengthening, though in the world the food consumption is increasing, but not in the CR and EU, where there is a surplus of production for food industry. On the other hand many traditional crops with technical use are disappearing from our fields, e.g. significant decreasement of flix production, unclear conception of hemp use and also ordered decreasement of sugar production with impact on growing areas of sugar beet. It is necessary to find use for other crops, which we are able to grow. This could be for example a sugar beet, which changes its status and use. In comparison of different agricultural crops concerning energy production the sugar beet seems to be very effective. Also in the CR the sugar beet is used not only for sugar production but also for non-food use ? production of bioethanol. Innovation of growing technology of sugar beet is a permanent task, at present tolerant cultivars with seeds for init

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus