Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv termínu sklizně kukuřice na obsah a stravitelnost živin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29845" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29845 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/09:#0001033

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv termínu sklizně kukuřice na obsah a stravitelnost živin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem našeho výzkumu je poskytnout zemědělské praxi a laboratořím podklady pro rozhodování, s jakými faktory pracovat při výběru kukuřičných hybridů, odhadu optimální doby sklizně a metod stanovení nutričních hodnot kukuřičných siláží, resp. při výpočtech vycházejících ze skutečně naměřených hodnot stravitelnosti hrubé vlákniny. V tomto příspěvku předmětem našeho výzkumu bylo 17 hybridů s FAO od 210 do 300, pěstovaných ve stejných podmínkách, při stejné technologii, sklízených 3. a 24. října 2008 při sušině 296, resp. 337 g/kg. U vzorků byl hodnocen obsah škrobu, vlákniny a stravitelnost vlákniny. Pro vyhodnocení vztahů mezi sledovanými parametry byla použita vícerozměrná analýza vztahů v programu Canoco. Vliv termínu sklizně na změny hodnocených parametrů byl průkazný (P=0.02) a vysvětloval 24 % jejich variability ? především v obsahu škrobu a sušiny. Se stoupající sušinou korelovalo snižování obsahu vlákniny i stravitelnosti vlákniny, což představovalo cca 38 % variability. Výsledky

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of harvest term on content and digestibility of nutriets

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of our research is to provide a basis for agricultural practice and laboratories decision making in the choice of the best corn hybrids in connection with the assessment of optimal harvesting maturity stage and in calculations of nutritive values of corn ensilages, i.e. in calculations based on the actually measured value of digestibility of crude fiber. The subject of this study consisted of 17 maize hybrids with FAO from 210 to 300, grown in the same conditions, with identical technology, harvested in October 3rd and 24th 2008 at the DM content 296 and 337 g/kg, respectively. The content of starch, crude fiber and digestibility of crude fiber were assessed. For evaluation of relations among evaluated parameters, redundancy analysis was performed using Canoco 4.5. Effect of harvesting time on content and digestibility of evaluated parameters was significant (P=0,02) and explain 24 % of their variability ? mainly starch and dry matter content. The content and digestibility of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus