Vliv termínu sklizně kukuřice na obsah a stravitelnost živin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29845" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29845 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/09:#0001033
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv termínu sklizně kukuřice na obsah a stravitelnost živin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem našeho výzkumu je poskytnout zemědělské praxi a laboratořím podklady pro rozhodování, s jakými faktory pracovat při výběru kukuřičných hybridů, odhadu optimální doby sklizně a metod stanovení nutričních hodnot kukuřičných siláží, resp. při výpočtech vycházejících ze skutečně naměřených hodnot stravitelnosti hrubé vlákniny. V tomto příspěvku předmětem našeho výzkumu bylo 17 hybridů s FAO od 210 do 300, pěstovaných ve stejných podmínkách, při stejné technologii, sklízených 3. a 24. října 2008 při sušině 296, resp. 337 g/kg. U vzorků byl hodnocen obsah škrobu, vlákniny a stravitelnost vlákniny. Pro vyhodnocení vztahů mezi sledovanými parametry byla použita vícerozměrná analýza vztahů v programu Canoco. Vliv termínu sklizně na změny hodnocených parametrů byl průkazný (P=0.02) a vysvětloval 24 % jejich variability ? především v obsahu škrobu a sušiny. Se stoupající sušinou korelovalo snižování obsahu vlákniny i stravitelnosti vlákniny, což představovalo cca 38 % variability. Výsledky
Název v anglickém jazyce
The influence of harvest term on content and digestibility of nutriets
Popis výsledku anglicky
The goal of our research is to provide a basis for agricultural practice and laboratories decision making in the choice of the best corn hybrids in connection with the assessment of optimal harvesting maturity stage and in calculations of nutritive values of corn ensilages, i.e. in calculations based on the actually measured value of digestibility of crude fiber. The subject of this study consisted of 17 maize hybrids with FAO from 210 to 300, grown in the same conditions, with identical technology, harvested in October 3rd and 24th 2008 at the DM content 296 and 337 g/kg, respectively. The content of starch, crude fiber and digestibility of crude fiber were assessed. For evaluation of relations among evaluated parameters, redundancy analysis was performed using Canoco 4.5. Effect of harvesting time on content and digestibility of evaluated parameters was significant (P=0,02) and explain 24 % of their variability ? mainly starch and dry matter content. The content and digestibility of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—