Genotypové rozdíly v obsahu energie krmné řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A50962" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:50962 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genotypové rozdíly v obsahu energie krmné řepy
Popis výsledku v původním jazyce
Energetická hodnota bulev vybraných odrůd krmné řepy byla porovnávána v tříletých maloparcelních pokusech. V letech 2005 až 2007 se jednalo o odrůdy krmné řepy Lenka, Hako, Kostelecká Barres, Jamon, Monro a Starmon a pokus byl doplněn odrůdou cukrovky Merak. V roce 2007 odrůdu Kostelecká Barres nahradil Bučanský žlutý válec. Řepa byla pěstována na uznané ekologické ploše Pokusné stanice katedry rostlinné výroby České zemědělské univerzity v Praze ? Uhříněvsi v úrodné řepařské výrobní oblasti, bez použití hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, podle zásad ekologického zemědělství. Mezi jednotlivými ročníky pěstování i mezi odrůdami byly zjištěny významné rozdíly. V porovnání odrůd krmné řepy nejvyšší energetickou hodnotu dosáhly odrůdy Starmon a Jamon.Odrůda cukrovky Merak vykázala vyšší energetickou hodnotu na kilogram bulev než krmná řepa.
Název v anglickém jazyce
Genotypes difference in energy content by fodder beet
Popis výsledku anglicky
Six fodder beet varieties were compared in three-year experiments at ecological area in Uhříněves (in 2005 and 2006 Lenka, Hako, Kostelecká Barres, Jamon, Monro, Starmon, in 2007 Bučanský žlutý válec site of Kostelecká Barres) and one sugar beet varietyMerak. Energetic value in dry matter was detected. The differences among years of growing and varieties were detected. In comparison of the varieties the highest energetic value had varieties of fodder beet Starmon and Jamon. The variety of sugar beet Merak had higher energetic value of one kilogram roots than the fodder beet.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
127
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26-29
Kód UT WoS článku
000286775200004
EID výsledku v databázi Scopus
—