Hodnocení obsahu kyseliny citronové a počtu somatických buněk v mléce dojnic holštýnského skotu na začátku laktace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52211" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52211 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení obsahu kyseliny citronové a počtu somatických buněk v mléce dojnic holštýnského skotu na začátku laktace
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo statistické hodnocení vývoje obsahu kyseliny citronové (KC) a počtu somatických buněk (SC) v mléce 27 dojnic holštýnského plemene během prvních čtyř měsíců laktace. Pro hodnocení byl použit model s efekty obsahu mléčných složek, tělesnékondice (BCS), pořadí laktace, mléčné užitkovosti ve dnech odběru mléka, regrese na dny laktace, kvadratické regrese na dny laktace a obsahu druhé závisle proměnné, tedy obsahu KC nebo SC v mléce. Jako základní modelovací program a metoda byl použit program SAS 9.1. a metoda NPAR1WAY. V mléce dojnic, které obsahovalo vyšší obsah tuku (T), byl také nižší obsah KC. Tato skutečnost dokumentuje tendenci k negativní energetické bilanci (NEB). Krávy, které měly v mléce vyšší obsah T a laktózy (L), měly současně nižší hodnotu skóre somatických buněk (SCS). Přesto mezi obsahem KC a SCS nebyl nalezen průkazný vztah.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of citric acid content and somatic cell count in Holstein dairy cows in early lactation
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was statistical evaluation of the development of citric acid content (KC) and the numbers of somatic cells (SC) in milk of 27 cows of Holstein breed in the first four months of lactation. Model with the effects of milk components, body condition score (BCS), the order of lactation, milk yield in the day of milk collection, regression to the days of lactation, a quadratic regression on days of lactation and the content of the second dependent variable i.e. the content of KC or SC inthe milk was used for evaluation. As a basic modelling program the SAS 9.1. and the method NPAR1WAY was used. In cow milk, which contained a higher fat content (T) was also lower in KC. This fact demonstrates a tendency to negative energy balance (NEB).Cows that had higher levels of T and lactose (L) in milk also had a lower value for somatic cell score (SCS). Significant relation between content of KC and SCS was not found yet.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91270" target="_blank" >QH91270: Využití genetických a negenetických faktorů ke zvýšení výkonnosti dojených plemen skotu v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výzkum v chovu skotu - Acta taurologica
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Svazek periodika
195
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
3-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—