Obnova morfologie struku po dojení do původního stavu před dojením
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52877" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52877 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26788462:_____/11:#0000494
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obnova morfologie struku po dojení do původního stavu před dojením
Popis výsledku v původním jazyce
U krav holštýnského plemene (H) v počtu 74 ks a dojnic českého strakatého plemene (C) v počtu 72 ks byly sledovány rozdíly ve vnějších rozměrech struku, dále pak rozdíly vnitřních rozměrů struku hodnocených pomocí sonografu. Měření v 1. fázi laktace se uskutečnilo do 150 dnů, ve 2. fázi pak po 150 dnech od otelení. U obou plemen byl při měření mléčné žlázy realizován lineární popis vemene. Dále byl sledován počet somatických buněk ve vzorku odebraného mléka, délka dojení a denní nádoj mléka. Vysoce průkazné rozdíly mezi plemeny byly zjištěny u vnitřní - sonograficky zjišťované - délky strukového kanálku ihned po dojení a plochy hrotu struku před a ihned po dojení. Průkazné rozdíly nebyly mezi plemeny zjištěny u délky strukového kanálku před dojením a tloušťky stěny struku před a ihned po dojení.
Název v anglickém jazyce
Recorvery of teat morphology after milking to the original state before milking
Popis výsledku anglicky
The differences in the external parameters of the teat and also in the internal parameters, measured using ultrasound, were observed in 74 Holstein and 72 Czech Fleckvieh cows. Measuring in the 1st phase of lactation was performed within 150 days and inthe 2nd phase more than 150 days after calving. A linear description of the udder was performed in both breeds during measuring of mammary gland. The number of somatic cells in a sample of milk, the length of milking, and daily milk yield were recorded as well. Highly significant differences between breeds were detected in the internal length of the teat canal, measured by ultrasound, immediately after milking and in the area of the teat end before and immediately after milking. Significant differencesbetween the breeds were not determined in the length of the teat canal before milking and in the wall thickness of the teat before and immediately after milking.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91270" target="_blank" >QH91270: Využití genetických a negenetických faktorů ke zvýšení výkonnosti dojených plemen skotu v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Metodická příručka
Číslo předpisu
—
Technické parametry
č.j. 17210/2011-4
Ekonomické parametry
Uvedená práce upozorňuje na změny struku vnější a vnitřní, ke kterým dochází v průběhu dojení. Ekonomické ztráty způsobené špatným seřízením dojícího zařízení následně významně zhoršují ekonomiku chovu dojeného skotu.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů