Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The forage utilization of winter pea-cereal mixture in agriculture low-input system

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52880" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52880 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The forage utilization of winter pea-cereal mixture in agriculture low-input system

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper is to evaluate the forage utilization of winter catch crop in relation to yield and mixture composition. The productivity of mixture was above 10 t.ha-1 whilst the significantly lowest value was observed for pea monoculture. The ryerepresented the most productive component in mixture but it achieved lower forage quality in comparison with triticale. The ratio of pea varied from 7 to 38 % in dependence on year and companion cereal. The triticale mixture provided higher ratio in comparison with rye and significant differences between rye varieties were also detected. The quality of mixture was depended mainly on ratio of crops in the mixture. The ratio of pea significantly increased crude protein content in mixture according to linear regression where crude protein = 9.56 + 0.11* weight percentage pea ratio (P < 0.000, R2 = 0.89). Quality of pea forage was also influenced by companion crop where pea in mixture with rye achieved significantly lower quality.

  • Název v anglickém jazyce

    The forage utilization of winter pea-cereal mixture in agriculture low-input system

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to evaluate the forage utilization of winter catch crop in relation to yield and mixture composition. The productivity of mixture was above 10 t.ha-1 whilst the significantly lowest value was observed for pea monoculture. The ryerepresented the most productive component in mixture but it achieved lower forage quality in comparison with triticale. The ratio of pea varied from 7 to 38 % in dependence on year and companion cereal. The triticale mixture provided higher ratio in comparison with rye and significant differences between rye varieties were also detected. The quality of mixture was depended mainly on ratio of crops in the mixture. The ratio of pea significantly increased crude protein content in mixture according to linear regression where crude protein = 9.56 + 0.11* weight percentage pea ratio (P < 0.000, R2 = 0.89). Quality of pea forage was also influenced by companion crop where pea in mixture with rye achieved significantly lower quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    47-52

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus