Vliv mulčování slámou na výnos a kvalitu okurek nakládaček
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A56271" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:56271 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mulčování slámou na výnos a kvalitu okurek nakládaček
Popis výsledku v původním jazyce
Mulčování slámou může být prostředkem k dosažení lepších vláhových poměrů v půdě. Pro zeleninu, která patří k náročnějším plodinám na vodu, může toto zlepšení vést ke zvýšení množství a kvality výnosu. Jako pokusný materiál byla vybrána okurka setá ? odrůda Hariette F1 (Semo). Pokus probíhal na pokusné a demonstrační stanici v Praze Troji (katedra zahradnictví ČZU v Praze) na ploše kryté fólií pro možnost přesné regulace vláhových poměrů. Pokusné varianty byly následující: optimální vláhové podmínky s 70 % využitelné vodní kapacity půdy (VVK) a deficitní vláhové podmínky s 50 % VVK. Bylo zjištěno, že vliv mulčování slámou na hmotnost a délku plodu nebyl statisticky průkazný. V podmínkách optimální závlahy je patrný trend snižování hmotnosti a prodlužování plodu vlivem mulčování, v podmínkách deficitní závlahy je tento trend opačný. Byl zaznamenán statisticky průkazný vliv mulčování na zvýšení průměru plodu v podmínkách s optimální závlahou, ve variantě s deficitní závlahou tento vliv p
Název v anglickém jazyce
Influence of straw mulching on yield and quality of gherkins
Popis výsledku anglicky
Straw mulching can be a way to achieve better moisture conditions. For vegetables, one of the more demanding crops for water, this improvement can lead to an increase in the quantity and quality of yield. As an experimental material was choosen gherkin -cultivar Hariette F1 (Semo). Trial was founded on experimental and demonstration station in Prague Troja (Department of Horticulture CULS Prague). The experimental area was covered with foil for precise control of moisture conditions. Experimental variants were: optimum soil moisture with 70% of efficient water capacity (EWC) and soil moisture deficient conditions with 50% EWC. It was found that the effect of straw mulching on weight and length of fruits was not statistically significant. A trend for weight loss and prolonging the fruits due to mulching is visible in optimal moisture conditions, however this trend is reversed in deficient moisture conditions. Significant effect of mulching on increasing the average fruits in the optima
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81110" target="_blank" >QH81110: Zvýšení odolnosti zeleniny k vodnímu stresu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
XI
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—