Historie a současnost fenologie v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A58049" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:58049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Historie a současnost fenologie v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se věnuje historii a současnosti fenologických pozorování v Čechách a na Moravě. Popisuje síť fenologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu, které jsou rozděleny do tří základních typů: stanice sledující fenofáze u polních plodin, ovocných plodin a lesních rostlin. Jako příklad využití databáze (období 1991 až 2010) polních plodin byly zpracovány fenologické fáze ječmene jarního: vzcházení (BBCH 10), odnožování (BBCH 21), počátek prodlužování listových pochev (BBCH 30), druhé kolénko (BBCH 32), metání (BBCH 55), počátek kvetení (BBCH 61), konec kvetení (BBCH 69), žlutá zralost (BBCH 85), plná zralost (BBCH 89). Vybrané fenologické fáze byly zobrazeny ve formě grafů, fenotermopluviogramů a map popisujících nástup fenofáze na územíČR v prostředí geografických informačních systémů. K detailní analýze variability trvání jednotlivých fenofází byly použity dvě lokality (Brandýs nad Labem a Krásné Údolí).
Název v anglickém jazyce
History and present of phenology in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The article deals with history and present of phenological observations in Czech and Moravia. The Czech Hydrometeorological Institute operates phenological network, which is divided into three types: field crops, fruit crops and wild plants. We used Spring Barley as an example of field crop phenological databases in period 1991-2010. In this cereal we analysed subsequent phenological stages: emergence (BBCH 10), tillering (BBCH 21), beginning of stem elongation (BBCH 30), second node (BBCH 32), heading(BBCH 55), beginning of flowering (BBCH 61), end of flowering (BBCH 69), yellow ripeness (BBCH 85), and full ripeness (BBCH 89). We have evaluated chosen phenological phases in graphs, phenotermopluviograms, including map creation with geographical information system. Two localities (Brandýs nad Labem and Krásné Údolí) were used for analyse of variability of phenophase interval duration in detail.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Vybrané kapitoly z fyziologie rostlin a zemědělského výzkumu
ISBN
978-80-7427-087-1
Počet stran výsledku
27
Strana od-do
13-39
Počet stran knihy
200
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—