Klíčení osiva cibule kuchyňské po aplikaci brassinolidu při optimální a při snížené vlhkosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62150" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klíčení osiva cibule kuchyňské po aplikaci brassinolidu při optimální a při snížené vlhkosti.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo sledovat působení syntetického brassinolidu (analogu k 24?epibrassinolidu) jako růstového stimulátoru podporujícího klíčení a prostředku ke zvýšení odolnosti klíčícího osiva k vodnímu stresu. Bylo použito dvou odrůd cibule kuchyňské(´Alice´, ´Lusy´), které byly ošetřeny namočením do vodného roztoku syntetického brassinolidu v koncentracích 1.10-5 mol.l-1, 1.10-7 mol.l-1 , 1.10-9 mol.l-1 a 1.10-11 mol.l-1. Jako neošetřená kontrola byl proveden výsev suchého osiva a osiva ošetřenéhopouze vodou. Pro klíčení v laboratoři byly navozeny optimální a deficitní vlhkostní podmínky. Po dobu 19 dní byl pravidelně sledován počet vyklíčených semen. Ošetření mělo vliv na klíčivost osiva převážně v prvních dnech klíčení. V případě deficitních vláhových podmínek se při počítání provedeném 6. den ukázal pozitivní vliv ošetření brassinolidem o koncentraci 1.10-9 mol.l-1 a 1.10-11 mol.l-1 u odrůdy ´Alice´ oproti suchému osivu a osivu ošetřenému pouze vodou. V případě odrůdy ´Lusy´
Název v anglickém jazyce
Germination of Onion Seeds after Application of Brassinolid at Optimum and Reduced Moisture Conditions
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to investigate the effect of synthetic brassinolide (equivalent to 24-epibrassinolid) as a growth stimulant promoting the germination and as a tool for increasing the seeds´ tolerance to water stress. There were used 2 varietiesof onion (´Alice´, ´Lusy´). The seeds were treated with solution of brassinolid (concentrations were 10-5 M, 10-7 M, 10-9 M and 10-11 M). Untreated seeds and seeds treated with destilled water only were used as dry control (S) and wet control (M). The optimum (OPT) and deficit (STR) conditions for germination were prepared in the laboratory. The number of germinated seeds was monitored regularly for 19 days. The positive effect of the treatment with brassinolide (10 -9 M and 10 -11 M) was showed the sixth day in the variety 'Alice' compared to dry seeds and seeds treated with water only. This effect was not significant in case of variety 'Lusy'. The treatment with brassinolide with concentration of 10-5 M had inhibitory effect. The resu
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81110" target="_blank" >QH81110: Zvýšení odolnosti zeleniny k vodnímu stresu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a sadba, XI. Odborný a vědecký seminář 7. února 2013.
ISBN
9788021323582
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
159-165
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
7. 2. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000319748800030