Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The relationship between intramuscular fat content and selected parameters of the carcass value affected by nutrition during fattening in pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F13%3A62646" target="_blank" >RIV/60460709:41210/13:62646 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The relationship between intramuscular fat content and selected parameters of the carcass value affected by nutrition during fattening in pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate the relationship between selected indicators of the carcass value and intramuscular fat (IMF) content at the different diet in pigs. The difference was in the CFM enrichment about corn, respectively lineseed as a source of polyenic fatty acids (PUFA). Experiment show no influence of nutrition on the IMT share in the carcass. Under the influence of lineseed diet, the groups of PUFA, n-3 PUFA, PUFA:SFA ratio(saturated fatty acids) significantly (P?0.01) increased. Then-6:n-3 ratio of PUFA and the sum of mono-fatty acid (MUFA), however, was simultaneously reduced. Changes in the carcass value parameters were insignificant. The results of correlation analysis between the IMF share and carcass value characteristics showed a positive correlation between the IMF share backfat thickness (r=0.532; P?0.01), SFA (r=0.48733; P?0.01). The negative correlation between the IMF share and the lean meat share (r=-0.55095, P?0.01), the main meat parts share (r=-0.457

  • Název v anglickém jazyce

    The relationship between intramuscular fat content and selected parameters of the carcass value affected by nutrition during fattening in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the relationship between selected indicators of the carcass value and intramuscular fat (IMF) content at the different diet in pigs. The difference was in the CFM enrichment about corn, respectively lineseed as a source of polyenic fatty acids (PUFA). Experiment show no influence of nutrition on the IMT share in the carcass. Under the influence of lineseed diet, the groups of PUFA, n-3 PUFA, PUFA:SFA ratio(saturated fatty acids) significantly (P?0.01) increased. Then-6:n-3 ratio of PUFA and the sum of mono-fatty acid (MUFA), however, was simultaneously reduced. Changes in the carcass value parameters were insignificant. The results of correlation analysis between the IMF share and carcass value characteristics showed a positive correlation between the IMF share backfat thickness (r=0.532; P?0.01), SFA (r=0.48733; P?0.01). The negative correlation between the IMF share and the lean meat share (r=-0.55095, P?0.01), the main meat parts share (r=-0.457

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    20-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus