The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64472" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64472 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses
Popis výsledku v původním jazyce
Morphological udder traits are very important for dairy animals. During this experiment, morphological udder traits were subjectively assessed with the use of linear scores from selected ewes (381 ewes) belonging to nine genotypes based on the basis of Improved Valachian, Tsigai and Lacaune breeds (7 udder traits, using a scale of 9 points, 1275 statements for each trait) during the milking period from 2002 to 2008. Linear udder traits were, udder depth, cistern depth, teat position, teat size, udder cleft, udder attachment and udder shape. Collected data were processed with restricted methodology and maximal probability using a MIXED procedure from the SAS statistical package. During the research, all traits were influenced by the ewe genotype (P 0,001), furthermore, parity and stage of lactation had its effect as well. In most cases, crosses with 25 to 75 % share of dairy breeds, such as Lacaune and East Friesian, had larger udder cisterns than purebred Tsigai ewes and Improved Valac
Název v anglickém jazyce
The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses
Popis výsledku anglicky
Morphological udder traits are very important for dairy animals. During this experiment, morphological udder traits were subjectively assessed with the use of linear scores from selected ewes (381 ewes) belonging to nine genotypes based on the basis of Improved Valachian, Tsigai and Lacaune breeds (7 udder traits, using a scale of 9 points, 1275 statements for each trait) during the milking period from 2002 to 2008. Linear udder traits were, udder depth, cistern depth, teat position, teat size, udder cleft, udder attachment and udder shape. Collected data were processed with restricted methodology and maximal probability using a MIXED procedure from the SAS statistical package. During the research, all traits were influenced by the ewe genotype (P 0,001), furthermore, parity and stage of lactation had its effect as well. In most cases, crosses with 25 to 75 % share of dairy breeds, such as Lacaune and East Friesian, had larger udder cisterns than purebred Tsigai ewes and Improved Valac
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mljekarstvo
ISSN
0026-704X
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HR - Chorvatská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
86-93
Kód UT WoS článku
000337260700003
EID výsledku v databázi Scopus
—