Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64472" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64472 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Morphological udder traits are very important for dairy animals. During this experiment, morphological udder traits were subjectively assessed with the use of linear scores from selected ewes (381 ewes) belonging to nine genotypes based on the basis of Improved Valachian, Tsigai and Lacaune breeds (7 udder traits, using a scale of 9 points, 1275 statements for each trait) during the milking period from 2002 to 2008. Linear udder traits were, udder depth, cistern depth, teat position, teat size, udder cleft, udder attachment and udder shape. Collected data were processed with restricted methodology and maximal probability using a MIXED procedure from the SAS statistical package. During the research, all traits were influenced by the ewe genotype (P 0,001), furthermore, parity and stage of lactation had its effect as well. In most cases, crosses with 25 to 75 % share of dairy breeds, such as Lacaune and East Friesian, had larger udder cisterns than purebred Tsigai ewes and Improved Valac

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of ewe udder morphology traits of Improved Valachian, Tsigai, Lacaune breeds and their crosses

  • Popis výsledku anglicky

    Morphological udder traits are very important for dairy animals. During this experiment, morphological udder traits were subjectively assessed with the use of linear scores from selected ewes (381 ewes) belonging to nine genotypes based on the basis of Improved Valachian, Tsigai and Lacaune breeds (7 udder traits, using a scale of 9 points, 1275 statements for each trait) during the milking period from 2002 to 2008. Linear udder traits were, udder depth, cistern depth, teat position, teat size, udder cleft, udder attachment and udder shape. Collected data were processed with restricted methodology and maximal probability using a MIXED procedure from the SAS statistical package. During the research, all traits were influenced by the ewe genotype (P 0,001), furthermore, parity and stage of lactation had its effect as well. In most cases, crosses with 25 to 75 % share of dairy breeds, such as Lacaune and East Friesian, had larger udder cisterns than purebred Tsigai ewes and Improved Valac

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mljekarstvo

  • ISSN

    0026-704X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    86-93

  • Kód UT WoS článku

    000337260700003

  • EID výsledku v databázi Scopus