Comparisons of carcass and meat quality among rabbit breeds of different sizes, and hybrid rabbits
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64912" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64912 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/14:#0002010
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparisons of carcass and meat quality among rabbit breeds of different sizes, and hybrid rabbits
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present study was to evaluate the differences in carcass composition, meat quality characteristics, and muscle fibre characteristics among rabbits of different sizes and of different breeds. The present study was performed using 96 rabbits(12 rabbits per group) at the age of 90 days, including seven pure breeds and one commercial hybrid. The included rabbit breeds were as follows: the giant breed Moravian Blue (MB); the medium breeds Czech White (CW), Czech Spotted (CS), Czech Solver (CSo), and Moravian White of Brown Eye (MW); the small breeds Czech Black Guard Hair (CB) and Czech Gold (CG); and the hybrid Hyplus rabbits (PS 19 x PS 39). The slaughter weights were significantly (P<0.001) affected by the breed. Comparisons of the dressing out percentage showed significant differences (P<0.001) among groups, and the lowest dressing out percentage was observed in the small breed CB (56.7 %). The lowest values for the hind part percentage, hind leg percentage and hind leg
Název v anglickém jazyce
Comparisons of carcass and meat quality among rabbit breeds of different sizes, and hybrid rabbits
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to evaluate the differences in carcass composition, meat quality characteristics, and muscle fibre characteristics among rabbits of different sizes and of different breeds. The present study was performed using 96 rabbits(12 rabbits per group) at the age of 90 days, including seven pure breeds and one commercial hybrid. The included rabbit breeds were as follows: the giant breed Moravian Blue (MB); the medium breeds Czech White (CW), Czech Spotted (CS), Czech Solver (CSo), and Moravian White of Brown Eye (MW); the small breeds Czech Black Guard Hair (CB) and Czech Gold (CG); and the hybrid Hyplus rabbits (PS 19 x PS 39). The slaughter weights were significantly (P<0.001) affected by the breed. Comparisons of the dressing out percentage showed significant differences (P<0.001) among groups, and the lowest dressing out percentage was observed in the small breed CB (56.7 %). The lowest values for the hind part percentage, hind leg percentage and hind leg
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A164" target="_blank" >QI101A164: Kvalita a bezpečnost produktů genetických zdrojů prasat, drůbeže, králíků a nutrií v konvenčním a ekologickém chovu</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Livestock Science
ISSN
1871-1413
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
165
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
8-14
Kód UT WoS článku
000338000900002
EID výsledku v databázi Scopus
—