Antifungal effect of five essential oils against important pathogenic fungi of cereals
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A67287" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:67287 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/15:#0000837 RIV/00027006:_____/15:00003194
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.01.022" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.01.022</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.01.022" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2015.01.022</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antifungal effect of five essential oils against important pathogenic fungi of cereals
Popis výsledku v původním jazyce
Essential oils from five species of medicinal and food plants were tested as mycelial growth inhibitors against five important pathogenic fungal species that cause stem, leaf and ear diseases of cereals. An agar dilution method was used to determine theinhibitory effect and effective dose of essential oils extracted from Pimpinella anisum, Thymus vulgaris, Pelargonium odoratissimum, Rosmarinus officinalis and Foeniculum vulgare on the fungi Oculimacula yallundae, Microdochium nivale, Zymoseptoria tritici, Pyrenophora teres and Fusarium culmorum. All essential oils used in our experiment affected the growth of these fungi. Ultimately, the best antifungal activity (on the basis of inhibitory effect) was demonstrated by Thymus vulgaris. The chemical compositions of the essential oils were determined by gas chromatography/mass spectrometry analysis.
Název v anglickém jazyce
Antifungal effect of five essential oils against important pathogenic fungi of cereals
Popis výsledku anglicky
Essential oils from five species of medicinal and food plants were tested as mycelial growth inhibitors against five important pathogenic fungal species that cause stem, leaf and ear diseases of cereals. An agar dilution method was used to determine theinhibitory effect and effective dose of essential oils extracted from Pimpinella anisum, Thymus vulgaris, Pelargonium odoratissimum, Rosmarinus officinalis and Foeniculum vulgare on the fungi Oculimacula yallundae, Microdochium nivale, Zymoseptoria tritici, Pyrenophora teres and Fusarium culmorum. All essential oils used in our experiment affected the growth of these fungi. Ultimately, the best antifungal activity (on the basis of inhibitory effect) was demonstrated by Thymus vulgaris. The chemical compositions of the essential oils were determined by gas chromatography/mass spectrometry analysis.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
ISSN
0926-6690
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
208-215
Kód UT WoS článku
000352039600029
EID výsledku v databázi Scopus
—