Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of food with different glycaemic index on the blood glucose level

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68425" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68425 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/458" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/458</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/458" target="_blank" >10.5219/458</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of food with different glycaemic index on the blood glucose level

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Blood glucose levels are affected by many factors including the type of foods consumed, processing technology and cooking method. Sugars are transferred into the blood at different speeds according to the type of food. Therefore the aim of this study wasto confirm experimentally the effect of food on blood glucose levels in men and women of different ages. Two types of low, medium and high-glycaemic index (GI) foods were given to 4 men and 4 women of different age (from 35 to 65 years). The volunteerscame to the GI determination fasted in the morning. Their rise in blood glucose level was monitored by glucometer before the meal and after 1 and 2 hours of the consumption of baked potatoes (GI 85), white bread bun (GI 70), boiled potatoes (GI 64), ryebread (GI 62), potato dumplings (GI 52) and white cooked spaghetti (GI 41). Fasting blood sugar levels of volunteers highly depended on their age (p < 0.0001) and gender (p < 0.0001). The blood glucose values increased with age and were h

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of food with different glycaemic index on the blood glucose level

  • Popis výsledku anglicky

    Blood glucose levels are affected by many factors including the type of foods consumed, processing technology and cooking method. Sugars are transferred into the blood at different speeds according to the type of food. Therefore the aim of this study wasto confirm experimentally the effect of food on blood glucose levels in men and women of different ages. Two types of low, medium and high-glycaemic index (GI) foods were given to 4 men and 4 women of different age (from 35 to 65 years). The volunteerscame to the GI determination fasted in the morning. Their rise in blood glucose level was monitored by glucometer before the meal and after 1 and 2 hours of the consumption of baked potatoes (GI 85), white bread bun (GI 70), boiled potatoes (GI 64), ryebread (GI 62), potato dumplings (GI 52) and white cooked spaghetti (GI 41). Fasting blood sugar levels of volunteers highly depended on their age (p < 0.0001) and gender (p < 0.0001). The blood glucose values increased with age and were h

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    223-227

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus