Vliv podzimního zpracování půdy na zhutnění půdy v počátcích vegetace cukrové řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68701" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68701 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podzimního zpracování půdy na zhutnění půdy v počátcích vegetace cukrové řepy
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2012?2015 jsme sledovali zhutnění půdy po rozdílném podzimním zpracování půdy hlubokou orbou (25?30 cm), hlubokým kypřením (25?30 cm) a mělkým kypřením (10 cm) půdy. Zhutnění půdy v době tvorby děložních listů i v době plečkování (rostliny 6?12pravých listů) cukrové řepy bylo především ovlivněno vlastnostmi půdy na daném půdním bloku. V průměru sledovaných let oba termíny měření vykazovaly velmi podobné tendence zhutnění. Větší zhutnění bylo na půdě mělce kypřené (7?10 cm). Zhutnění měřené napůdě zpracované hlubokou orbou nebo srovnatelně hlubokým kypřením bylo velmi podobné. V hloubce 25?30 cm bylo většinou menší zhutnění na půdě po orbě. Ve vrstvě půdy do 15?20 cm naopak byla půda méně zhutnělá po hlubokém kypření. V průměru tří let (2012?2014) výnos bílého cukru na variantě hluboce kypřené dosáhl 108 % průměru pokusů a na variantě s hlubokou orbou 105,2 % průměrného výnosu v pokusu (15,6 t.ha?1). Výrazný pokles výnosu bílého cukru byl zjištěn na variantě s mělkým kypřením
Název v anglickém jazyce
Effect of autumn tillage on soil compaction in the beginning of sugar beet vegetation
Popis výsledku anglicky
Between years 2012 and 2015, soil compaction after various autumn tillage methods was observed: mouldboard ploughing (25?30 cm), deep chisel ploughing (25?30 cm) and shallow chisel ploughing (7?10 cm). The soil compaction in the period of cotyledon formation and during hoeing (6 to 12 true leaves) was mainly affected by soil characteristics in the given soil block. On average during the monitored years, both terms of measurements showed very similar tendencies of soil compaction. Higher rate of compaction was observed in soil shallowly processed (7?10 cm). The soil compaction after mouldboard ploughing was comparable to the soil compaction after deep chisel ploughing. The compaction in depth of 25?30 cm was usually lower after mouldboard ploughing; onthe contrary in the depth of 15?20 cm, the soil was less compact after deep chisel ploughing. The average yield of white sugar during three assessed years (2012?2014) in soil machined deeply by chisel plough achieved 108 % of experiment a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
131
Číslo periodika v rámci svazku
9-10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
272-278
Kód UT WoS článku
000363249900004
EID výsledku v databázi Scopus
—