Vliv střídavých teplot na parametry klíčivosti semen pícních čiroků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A69504" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:69504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv střídavých teplot na parametry klíčivosti semen pícních čiroků
Popis výsledku v původním jazyce
V roce 2012 byl v laboratorních podmínkách testován vliv stálých (10; 15 a 20 °C) a střídavých teplotních režimů (5/15; 10/20 a 15/25 °C) na parametry klíčivosti 4 pícních hybridů čiroků (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR, Big Kahuna BMR). Celková klíčivost (GT) semen čiroku se v průměru za všechny hybridy pohybovala v rozpětí 83,7 ? 91,1 %. Průkazně nejnižší hodnoty (alfa = 0,05) byly stanoveny při teplotních režimech 10 °C a 5/15 °C a naopak nejvyšší celková klíčivost byla zaznamenána při stálé teplotě 20 °C. Mezi teplotními režimy 10 °C a 5/15 °C (GT: 84,2 %, resp. 83,7 %) ani mezi režimy 15 °C a 10/20 °C (88,6 %, resp. 87,8 %) nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl, ale celková klíčivost stanovená při 20 °C byla oproti režimu 15/25 °C průkazněvyšší (91,1 % vs. 88,2 %). Testované teplotní režimy měly průkazný vliv i na dynamiku klíčení. Při stálých teplotách 10 °C a 15 °C probíhalo klíčení na počátku testu průkazně pomaleji než u střídavých teplotních režimů 5/15 °C a 10/20 °C
Název v anglickém jazyce
Effect of alternating temperatures on germination parameters of forage sorghum
Popis výsledku anglicky
The effect of permanent (10, 15, and 20 °C) and alternating (5/15, 10/20, and 15/25 °C) temperatures on germination parameters of four forage sorghum (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR and Big Kahuna BMR) was tested in laboratory conditions. Total germination (GT) of sorghum seeds varied 83.7 ? 91.1 % in average of all used hybrids. Significantly lowest values (alpha = 0.05) were determined at temperature treatments 10 °C and 5/15 °C and the highest values were found at permanent temperature 20 °C. Statisticaly significant difference was not found between temperature treatments 10 °C and 5/15 °C (GT: 84.2 % and 83.7 %, respectively) as well as treatments 15 °C and 10/20 °C (88.6 % and 87.8 %, respectively), but total germination at 20 °C was significantly higher than treatment 15/25 °C (91.1 % compare to 88.2 %). Tested temperature treatments significantly influenced dynamics of germination, too. Significantly slower germination was determined at the beginning of the tests at permane
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a sadba - XII. odborný a vědecký seminář
ISBN
978-80-213-2544-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
77-82
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
5. 2. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000357378800012