Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv střídavých teplot na parametry klíčivosti semen pícních čiroků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A69504" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:69504 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv střídavých teplot na parametry klíčivosti semen pícních čiroků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V roce 2012 byl v laboratorních podmínkách testován vliv stálých (10; 15 a 20 °C) a střídavých teplotních režimů (5/15; 10/20 a 15/25 °C) na parametry klíčivosti 4 pícních hybridů čiroků (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR, Big Kahuna BMR). Celková klíčivost (GT) semen čiroku se v průměru za všechny hybridy pohybovala v rozpětí 83,7 ? 91,1 %. Průkazně nejnižší hodnoty (alfa = 0,05) byly stanoveny při teplotních režimech 10 °C a 5/15 °C a naopak nejvyšší celková klíčivost byla zaznamenána při stálé teplotě 20 °C. Mezi teplotními režimy 10 °C a 5/15 °C (GT: 84,2 %, resp. 83,7 %) ani mezi režimy 15 °C a 10/20 °C (88,6 %, resp. 87,8 %) nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl, ale celková klíčivost stanovená při 20 °C byla oproti režimu 15/25 °C průkazněvyšší (91,1 % vs. 88,2 %). Testované teplotní režimy měly průkazný vliv i na dynamiku klíčení. Při stálých teplotách 10 °C a 15 °C probíhalo klíčení na počátku testu průkazně pomaleji než u střídavých teplotních režimů 5/15 °C a 10/20 °C

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of alternating temperatures on germination parameters of forage sorghum

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of permanent (10, 15, and 20 °C) and alternating (5/15, 10/20, and 15/25 °C) temperatures on germination parameters of four forage sorghum (Nutri Honey, Latte, Honey Graze BMR and Big Kahuna BMR) was tested in laboratory conditions. Total germination (GT) of sorghum seeds varied 83.7 ? 91.1 % in average of all used hybrids. Significantly lowest values (alpha = 0.05) were determined at temperature treatments 10 °C and 5/15 °C and the highest values were found at permanent temperature 20 °C. Statisticaly significant difference was not found between temperature treatments 10 °C and 5/15 °C (GT: 84.2 % and 83.7 %, respectively) as well as treatments 15 °C and 10/20 °C (88.6 % and 87.8 %, respectively), but total germination at 20 °C was significantly higher than treatment 15/25 °C (91.1 % compare to 88.2 %). Tested temperature treatments significantly influenced dynamics of germination, too. Significantly slower germination was determined at the beginning of the tests at permane

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Osivo a sadba - XII. odborný a vědecký seminář

  • ISBN

    978-80-213-2544-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    77-82

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    5. 2. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000357378800012