Equilibration and freezing interactions affecting bull sperm characteristics after thawing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A71331" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:71331 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/23/2016-CJAS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/23/2016-CJAS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/23/2016-CJAS" target="_blank" >10.17221/23/2016-CJAS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Equilibration and freezing interactions affecting bull sperm characteristics after thawing
Popis výsledku v původním jazyce
The objective was to determine effects of equilibration length and freezing curve type as well as their interactions on motility and live spermatozoa proportion in bull sperm after thawing. The ejaculates of 6 sires were repeatedly collected. Fresh semen was diluted with one extender and divided into 3 groups equilibrated for 30, 120, and 240 min. Subsequently, half straws of each group were frozen using standard 3-phase or 2-phase freezing curve differing in the rate of temperature decrease. Th e spermatozoa motility (M) was evaluated immediately after thawing and at 30, 60, 90, and 120 min of thermodynamic test (TDT). Live spermatozoa proportion was evaluated after thawing and at the end of TDT. Average of spermatozoa motility (AM), decrease of spermatozoa motility (MD), average proportion of live spermatozoa (ALS), and decrease of live spermatozoa proportion (DLS) through the TDT were calculated. Significant inter-sire differences in AM (0.45–17.0%; P < 0.05–0.01), MD (0.76–12.57%; P < 0.05–0.01),
Název v anglickém jazyce
Equilibration and freezing interactions affecting bull sperm characteristics after thawing
Popis výsledku anglicky
The objective was to determine effects of equilibration length and freezing curve type as well as their interactions on motility and live spermatozoa proportion in bull sperm after thawing. The ejaculates of 6 sires were repeatedly collected. Fresh semen was diluted with one extender and divided into 3 groups equilibrated for 30, 120, and 240 min. Subsequently, half straws of each group were frozen using standard 3-phase or 2-phase freezing curve differing in the rate of temperature decrease. Th e spermatozoa motility (M) was evaluated immediately after thawing and at 30, 60, 90, and 120 min of thermodynamic test (TDT). Live spermatozoa proportion was evaluated after thawing and at the end of TDT. Average of spermatozoa motility (AM), decrease of spermatozoa motility (MD), average proportion of live spermatozoa (ALS), and decrease of live spermatozoa proportion (DLS) through the TDT were calculated. Significant inter-sire differences in AM (0.45–17.0%; P < 0.05–0.01), MD (0.76–12.57%; P < 0.05–0.01),
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210109" target="_blank" >QJ1210109: Inovace zpracování ejakulátu býků a technologických postupů výroby inseminačních dávek vedoucí ke zvýšení jejich oplozovací schopnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
515-525
Kód UT WoS článku
000390390400004
EID výsledku v databázi Scopus
—