Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of low-density lipoprotein addition to soybean lecithin-based extenders on bull spermatozoa following freezing-thawing – preliminary results

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A71370" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:71370 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/16:10330114

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/27/2016-CJAS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/27/2016-CJAS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/27/2016-CJAS" target="_blank" >10.17221/27/2016-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of low-density lipoprotein addition to soybean lecithin-based extenders on bull spermatozoa following freezing-thawing – preliminary results

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soybean lecithin-based extenders represent an alternative to extenders containing egg yolk, but there has been discussion about their cryoprotective efficacy. Low-density lipoprotein (LDL) was proved as a cryoprotective agent, which can replace egg yolk in extenders. The aim of this study was, at first, to verify quality of produced LDL - newly preserved by sodium azide and especially to investigate the effects of LDL addition on cryoprotective properties of the soybean extenders. The quality of the LDL was verified using commercial egg yolk extender BULLXcell and concentrations of 6%, 8% and 10% LDL (v/v) as an egg yolk replacement. The effects of LDL addition to the soybean lecithin-based extenders in concentrations of 4%, 6% and 8% (v/v) were tested using extenders Andromed and Bioxcell. In total, 64 samples from eight bulls were evaluated. Kinematic parameters of spermatozoa, resulted from Computer Assisted Sperm Analysis, and their viability, evaluated by fluorescent technique, were assessed imm

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of low-density lipoprotein addition to soybean lecithin-based extenders on bull spermatozoa following freezing-thawing – preliminary results

  • Popis výsledku anglicky

    Soybean lecithin-based extenders represent an alternative to extenders containing egg yolk, but there has been discussion about their cryoprotective efficacy. Low-density lipoprotein (LDL) was proved as a cryoprotective agent, which can replace egg yolk in extenders. The aim of this study was, at first, to verify quality of produced LDL - newly preserved by sodium azide and especially to investigate the effects of LDL addition on cryoprotective properties of the soybean extenders. The quality of the LDL was verified using commercial egg yolk extender BULLXcell and concentrations of 6%, 8% and 10% LDL (v/v) as an egg yolk replacement. The effects of LDL addition to the soybean lecithin-based extenders in concentrations of 4%, 6% and 8% (v/v) were tested using extenders Andromed and Bioxcell. In total, 64 samples from eight bulls were evaluated. Kinematic parameters of spermatozoa, resulted from Computer Assisted Sperm Analysis, and their viability, evaluated by fluorescent technique, were assessed imm

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210109" target="_blank" >QJ1210109: Inovace zpracování ejakulátu býků a technologických postupů výroby inseminačních dávek vedoucí ke zvýšení jejich oplozovací schopnosti</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    61

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    560-567

  • Kód UT WoS článku

    000390941100003

  • EID výsledku v databázi Scopus