Influence of variety and biopreparations on molasses components, refined sugar content and refined sugar yield of sugar beet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A71502" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:71502 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv odrody a biopreparátov na obsah melasotvorných látok, výťažnosť rafinády a úrodu rafinády repy cukrovej
Popis výsledku v původním jazyce
Poľný viacfaktorový pokus s repou cukrovou bol realizovaný v rokoch 2011, 2012 a 2013 na výskumnej báze SPU v Nitre – Dolná Malanta. V pokuse bol sledovaný vplyv 4 odrôd repy cukrovej (Antek, Fred, Tilman a Jambus), 2 biopreparátov (Biafit Gold a Ligno Super NPK) a ročníka na obsah melasotvorných látok (ML) (K+, Na+, ?-amino N), výťažnosť rafinády (Vraf) a úrodu rafinády (Úraf). Z výsledkov sme zistili, že vplyv odrody na všetky sledované ukazovateľe bol štatisticky vysoko preukazný. Zo sledovaných odrôd dosiahli najpriaznivejšie hodnoty sledovaných parametrov odrody Fred a Tilman. Naopak odrody Antek a Jambus sa vyznačovali vyšším obsahom melasotvorných látok v buľve a nižšími hodnotami Vraf a Úraf. Biopreparáty v porovnaní s kontrolou ovplyvnili štatisticky vysoko preukazne ale negatívne obsah ML a hodnoty Vraf a nemali štatisticky preukazný vplyv na Úraf. Vplyv poveternostných podmienok pokusných rokov bol na všetky sledované parametre štatisticky vysoko preukazný. Najpriaznivejšie hodnoty obsahu
Název v anglickém jazyce
Influence of variety and biopreparations on molasses components, refined sugar content and refined sugar yield of sugar beet
Popis výsledku anglicky
The field polyfactor experiment with sugar beet was realized in the years 2011, 2012, 2013 at EXBA SUA in Nitra – Dolná Malanta. In the experiment we investigated the influence of 4 sugar beet varieties (Antek, Fred, Tilman and Jambus), 2 biopreparations (Biafit Gold and Ligno Super NPK) and weather conditions of the years on the molasses components (MC) (K+, Na+, ?-aminoN), refined sugar content (RSC) and refined sugar yield (RSY). From the results we found that the influence of the variety on all the monitored parameters was statistically highly significant. The best results of the monitored parameters were achieved with Fred a Tilman varieties. On the contrary, Antek and Jambus varieties had higher content of molasses components in the root and lower values of RSC and RSY. Compared to the control, the biopreparations influence on the content of MC and RSC was statistically highly significant but negative; the influence on RSY was not proven statistically. The influence of weather conditions on all
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
132
Číslo periodika v rámci svazku
9-10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
285-288
Kód UT WoS článku
000386707500005
EID výsledku v databázi Scopus
—