Optimalizace regulace plevelů v systému integrované produkce košťálové, cibulové, kořenové zeleniny a salátu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A71582" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:71582 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/16:43902691 RIV/00027006:_____/16:00003763
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace regulace plevelů v systému integrované produkce košťálové, cibulové, kořenové zeleniny a salátu
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika je určena pěstitelům košťálové, cibulové a kořenové zeleniny a salátu, zejména těm, kteří pěstují v systému integrované produkce zeleniny. Metodiky obsahuje informace a doporučení pro regulaci plevelů ve výše zmíněných zeleninách, které jsou potřebné pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky platnými od roku 2014. Pěstiteli se dostává konkrétních doporučení pro chemickou i nechemickou ochranu proti plevelům. Výběr herbicidů je založen na zhodnocení ochranné lhůty a environmentální zátěže účinné látky. Pro každou úč. látku a hodnocený druh zeleniny jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislosti na čase mezi aplikací herbicidu a sklizní. Podle údajů o degradaci reziduí herbicidů v zeleninách bylo možné stanovit akční ochranné lhůty pro nízkoreziduální a bezreziduální produkci zeleniny. Pro každou úč. látku herbicidu, který je v EU povolen do brukvovité, kořenové, cibulové zeleniny nebo salátu, včetně potencionálních látek pro povolení v ČR, jsou uvedeny hodnoty envir
Název v anglickém jazyce
Optimization of weed control in system of integrated production of Brassica, onion, root and lettuce vegetables
Popis výsledku anglicky
Methodology is addressed to growers of Brassica, onion and root vegetables and lettuce, mainly for growers in system of integrated production of vegetable. Methodology contain information and recommendation for weed control in above mentioned vegetables necessary for implementation of principles of integrated weed control in agreements with legislation requirements valid from 2014. There is detailed describe chemical and nonchemical weed control management in vegetables. Selection of herbicides is based on evaluation of pre-harvest period and environmental risk of active ingredients. For each active ingredient of herbicide and evaluated vegetable species, data about residue degradation in dependence on time between herbicide application and harvest of vegetable. According to residue degradation of herbicide in vegetable it is possible to state action pre-harvest periods for low-residue and no-residue vegetable production. Data about environmental risk of herbicides are given for each active ingredie
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210165" target="_blank" >QJ1210165: Vyšší nutriční a hygienicko-toxikologická kvalita hlavních druhů polní zeleniny pěstované v inovovaných systémech integrované a ekologické produkce.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Regulace plevelů v zelenině
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Metodika optimalizuje používání herbicidů v porostech zeleniny.
Ekonomické parametry
Ekonomické přínosy spočívají především v efektivnějším používáním regulačních zásahů proti plevelům, které v konečném důsledku ochranu proti plevelům zlevní.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů