Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využívání vhodných genotypů a osiva cukrové řepy v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A74338" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:74338 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využívání vhodných genotypů a osiva cukrové řepy v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek hodnotí produkční potenciál cukrové řepy a jeho využívání v zemědělské prvovýrobě v ČR, uvádí změny v jeho využívání u vybraných ukazatelů na základě posouzení rozdílu mezi produkcí na provozních plochách a výsledky maloparcelkových odrůdových pokusů v časové řadě 1980 až 2016. Maxima produkce ve výnosu kořene bylo dosaženo v průměru ČR v roce 2014 (104,3 t/ha), na provozních plochách bylo maxima dosaženo také v tomto roce (78,1 t/ha). Nejvyšší cukernatosti bylo dosaženo v pokusech v roce 1991 (20 %) a na provozní ploše v roce 2005 (18,7 %). Nejvyšší výnos rafinády byl v rámci ČR v roce 2011 (11,3 t/ha), v pokusech v roce 2014 (16,7 t/ha). Za posledních 16 let výnos kořene, přepočítaný na 16% cukernatost, narostl na provozních plochách v průměru o 1,59 t/ha ročně (v pokusech o 2,44 t/ha ročně). V praxi, v posledních pěti letech, je produkční potenciál (výnosu kořene) pěstovaných odrůd využíván na 72 % a potenciál výnosu bílého cukru na 67,8 %. Využití produkčního potenciálu v zemědělské prv

  • Název v anglickém jazyce

    Suitable Genotypes and Seed of Sugar Beet in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The article evaluates the production potential of sugar beet varieties and its use in agricultural practice in the Czech Republic and indicates changes in the use of selected factors based on an assessment of the difference between production on agricultural practice and the results of small plot variety trials in a time series from 1980 to 2016. The highest production in root yield was achieved an average of the Czech Republic in 2014 (104,3 t.ha(-1)), on agricultural practice were also achieved the highest yield in 2014 (78,1 t.ha(-1)). The highest sugar content was achieved in small plot trials in 1991 (20 %) and the agricultural practice in 2005 (18,7 %). The highest yield of white sugar was in the Czech Republic in 2011 (11,3 t.ha(-1)), in experiments in 2014 (16,7 t.ha(-1)). Over the past 16 years the root yield calculated as 16 % sugar content has risen to agricultural practice by an average of 1,59 t.ha(-1) per year (in experiments an average of 2,44 t.ha(-1) per year). In agricultural practi

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Osivo a sadba (Seed and Seedlings XIII)

  • ISBN

    978-80-213-2732-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    223-230

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha, ČZU

  • Datum konání akce

    2. 2. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000405100300038