Vyhodnocení odolnosti šlechtitelských materiálů a dalších genových zdrojů vůči Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A78171" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:78171 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/18:00004899
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení odolnosti šlechtitelských materiálů a dalších genových zdrojů vůči Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika v úvodní části popisuje biologii fytopatogenní houby Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans (Foc), symptomy napadení na hostitelské rostlině, cesty, kterými patogen infikuje rostlinu, faktory ovlivňující jeho rozvoj, genetickou podmíněnost odolnosti k Foc a antagonistické organismy, které omezují růst této fytopatogenní houby. Součástí metodiky je popis kultivace a přípravy inokula Foc, příprava rostlinného materiálu pro infekční pokusy, postupy inokulace rostlin, hodnocení vizuálních symptomů napadení Foc na rostlinách a metodiku miskových pokusů pro hodnocení antagonismu vybraných hub a bakterií k Foc. V metodice jsou sumarizovány výsledky hodnocení odolnosti vybraného sortimentu odrůd, novošlechtění a šlechtitelských linií firmy Moravoseed, a.s., dále vliv pH, teploty a půdních vlastností na rozvoj fusariového vadnutí. Součástí metodiky jsou také výsledky hodnocení antagonistického vlivu vybraných hub a bakterií vůči Foc.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of resistance of breeding materials and other gene sources to Fusarium oxysporum f. Sp. conglutinans
Popis výsledku anglicky
In the introductory part, this methodology describes the biology of phytopathogenic fungus Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans (Foc), host plant infection symptoms, pathways of the plant infection, factors affecting its development, genetically determined resistance to Foc and antagonistic organisms that inhibit the growth of this phytopathogenic fungus. Description of cultivation and preparation of Foc inoculum is included in the methodology, as well as preparation of plant material and plant inoculation procedures for the experiments, evaluation of visual symptoms of Foc plants attack and methodology of experiments to evaluate the antagonism of selected fungi and bacteria to Foc. In the methodology, there are summarized the results of the evaluation of the resistance of the selected assortment of varieties, new breeding and breeding lines of Moravoseed, a.s., the influence of pH, temperature and soil properties on the development of Fusarium wilt. One part of the methodology are also the results
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510088" target="_blank" >QJ1510088: Využití moderních biotechnologických postupů pro zvýšení produkce a kvality zelenin rodu Brassica L. v celé vertikále od šlechtění, přes pěstování až po skladování produktu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
NAZV QJ1510088
Číslo předpisu
—
Technické parametry
MORAVOSEED CZ as. IČO 24685381
Ekonomické parametry
Uplatněním certifikované metodiky lze očekávat několik ekonomických přínosů. Výběrem vhodného sortimentu odolnějších odrůd, optimalizací pěstebních podmínek (pH, částečně i teplota) a vyšším podílem antagonistických organismů uplatňovaných v zelinářské praxi může vést k omezení sklizňových ztrát zelí hlávkového vlivem fuzariového vadnutí. Vzhledem k tomu, že tato choroba bude do budoucna nabývat více na významu, lze očekávat omezení sklizňových ztrát v rozmezí 5 - 8 %. Při roční produkci zelí hlávkového na 57 145 tun, při ceně produkce 5082,- Kč/1t se jedná o potenciální roční úsporu 8,7 – 12,2 mil Kč. Lze rovněž očekávat zvýšený zájem pěstitelů mj. v integrovaném a ekologickém systému produkce o tyto odrůdy nejen u domácích, ale i zahraničních odběratelů, což povede ke zvýšení prodeje osiva s deklarovanou vyšší odolností k Foc v řádech mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů