Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of salt stress on growth, electrolyte leakage, Na+ and K+ content in selected plant species

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79100" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79100 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/pse.htm?type=article&id=620_2018-PSE" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/pse.htm?type=article&id=620_2018-PSE</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/620/2018-PSE" target="_blank" >10.17221/620/2018-PSE</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of salt stress on growth, electrolyte leakage, Na+ and K+ content in selected plant species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study monitors the effect of salt stress induced by a NaCl solution (deionized water, 50, 100, 200, 300 mmol per L) in lettuce (Lactuca sativa L. cv. Orion), New Zealand spinach (Tetragonia tetragonoides (Pall) Kuntze) and common purslane (Portulaca oleracea L. cv. Green Purslane) over the course of 50 days. The diverse reactions of these monitored species to salt stress are well apparent from the results. Lettuce proved as the most sensitive to salt stress, showing a significant reduction of dry weight, where even lower concentrations of salt affected membrane stability through increased electrolyte leakage value and an imbalance in the content of Na+ and K+, observed in the form of lower ratios of K+/Na+. In case of T. tetragonoides, lower salt concentrations positively affected growth and this species appears to particularly accumulate sodium. In case of P. oleracea no significant reduction of dry weight took place with the increasing concentration of NaCl and a naturally high content of pota

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of salt stress on growth, electrolyte leakage, Na+ and K+ content in selected plant species

  • Popis výsledku anglicky

    This study monitors the effect of salt stress induced by a NaCl solution (deionized water, 50, 100, 200, 300 mmol per L) in lettuce (Lactuca sativa L. cv. Orion), New Zealand spinach (Tetragonia tetragonoides (Pall) Kuntze) and common purslane (Portulaca oleracea L. cv. Green Purslane) over the course of 50 days. The diverse reactions of these monitored species to salt stress are well apparent from the results. Lettuce proved as the most sensitive to salt stress, showing a significant reduction of dry weight, where even lower concentrations of salt affected membrane stability through increased electrolyte leakage value and an imbalance in the content of Na+ and K+, observed in the form of lower ratios of K+/Na+. In case of T. tetragonoides, lower salt concentrations positively affected growth and this species appears to particularly accumulate sodium. In case of P. oleracea no significant reduction of dry weight took place with the increasing concentration of NaCl and a naturally high content of pota

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    90-96

  • Kód UT WoS článku

    000457453600006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85064012219