Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Change of the parameters of layers in a large-scale grape marc vermicomposting system with continuous feeding

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A79545" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:79545 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0734242X18819276" target="_blank" >https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0734242X18819276</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1177/0734242X18819276" target="_blank" >10.1177/0734242X18819276</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Change of the parameters of layers in a large-scale grape marc vermicomposting system with continuous feeding

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main by-product of wine-making is grape marc. With proper treatment, grape marc may return to the vineyard as a fertiliser. This study deals with the vermicomposting of grape marc in a continuous feeding system in outdoor conditions for more than 12 months. The N-NH4+, dissolved organic carbon (DOC), and N-NH4+/N-NO3- contents were greater in the top layers. The pH value was about 8 in all the layers. The electrical conductivity was the greatest in the bottom layer. The ion-exchange capacity did not modify significantly during vermicomposting. The microbial biomass was the greatest in the upper layer, as well as the number and the biomass of the earthworms. The process of vermicomposting seems to be an ideal way of processing residues from the winemaking industry. This vermicompost has very good properties for use as a fertiliser, and for returning the nutrients and organic matter to the soil, for example, in a vineyard.

  • Název v anglickém jazyce

    Change of the parameters of layers in a large-scale grape marc vermicomposting system with continuous feeding

  • Popis výsledku anglicky

    The main by-product of wine-making is grape marc. With proper treatment, grape marc may return to the vineyard as a fertiliser. This study deals with the vermicomposting of grape marc in a continuous feeding system in outdoor conditions for more than 12 months. The N-NH4+, dissolved organic carbon (DOC), and N-NH4+/N-NO3- contents were greater in the top layers. The pH value was about 8 in all the layers. The electrical conductivity was the greatest in the bottom layer. The ion-exchange capacity did not modify significantly during vermicomposting. The microbial biomass was the greatest in the upper layer, as well as the number and the biomass of the earthworms. The process of vermicomposting seems to be an ideal way of processing residues from the winemaking industry. This vermicompost has very good properties for use as a fertiliser, and for returning the nutrients and organic matter to the soil, for example, in a vineyard.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530034" target="_blank" >QJ1530034: Legislativní podklady pro větší uplatnění kompostů, zejména vermikompostu, na zemědělskou půdu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    WASTE MANAGEMENT & RESEARCH

  • ISSN

    0734-242X

  • e-ISSN

    1096-3669

  • Svazek periodika

    37

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    826-832

  • Kód UT WoS článku

    000478590300007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85060681028