Cryopreservation of boar semen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A81660" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:81660 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjas.htm?type=article&id=47_2020-CJAS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjas.htm?type=article&id=47_2020-CJAS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/47/2020-CJAS" target="_blank" >10.17221/47/2020-CJAS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Cryopreservation of boar semen
Popis výsledku v původním jazyce
Sperm cryopreservation is the best technology for long-term storage of the semen. However, the damage of boar spermatozoa by cryopreservation is more severe than in other animal species and a standardized freezing protocol for efficient cryopreservation has not been established yet. Semen quality and freezability vary greatly between breeds as well as between individual boars and even the season. Boar spermatozoa are sensitive to low temperatures, they sustain damage and a high rate of mortality and thawing the boar semen may strongly impair the sperm function and decrease the semen quality. The freezability of boar semen can be influenced by a cryopreservation procedure, and also by using various additives to freezing and thawing extenders such as antioxidants. In order to obtain acceptable results after thawing the boar semen, it is necessary to combine an optimal amount of additives, cooling and warming velocities.
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of boar semen
Popis výsledku anglicky
Sperm cryopreservation is the best technology for long-term storage of the semen. However, the damage of boar spermatozoa by cryopreservation is more severe than in other animal species and a standardized freezing protocol for efficient cryopreservation has not been established yet. Semen quality and freezability vary greatly between breeds as well as between individual boars and even the season. Boar spermatozoa are sensitive to low temperatures, they sustain damage and a high rate of mortality and thawing the boar semen may strongly impair the sperm function and decrease the semen quality. The freezability of boar semen can be influenced by a cryopreservation procedure, and also by using various additives to freezing and thawing extenders such as antioxidants. In order to obtain acceptable results after thawing the boar semen, it is necessary to combine an optimal amount of additives, cooling and warming velocities.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
2118-9773
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
04
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
115-123
Kód UT WoS článku
000530689300001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85086034290