Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of developmental stage on the nutritional value of edible insects. A case study with Blaberus craniifer and Zophobas morio

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83488" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83488 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103570" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103570</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103570" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2020.103570</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of developmental stage on the nutritional value of edible insects. A case study with Blaberus craniifer and Zophobas morio

  • Popis výsledku v původním jazyce

    As the demand for sustainable, costeffective food production increases, edible insects are an important alternative to traditional livestock as a source of human food. Understanding the differences in the nutritional composition of edible insects is essential for the optimization of rearing process. This study investigated the effects of developmental stage on the quantity and quality of nutrients in superworms (Zophobas morio), and the deaths head cockroach (Blaberus craniifer). Superworms at 60, 90, and 120 days of age showed no significant variation in basic nutrient content, and no significant differences were found in protein quality (expressed as the essential amino acid index). In contrast, adult cockroaches contained significantly more digestible protein than either small or large nymphs, but of lower quality. Cockroach nymphs contained significantly higher amounts of fat than the adults, and the lipid quality (described by the atherogenicity and thrombogenicity indices) increased over time.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of developmental stage on the nutritional value of edible insects. A case study with Blaberus craniifer and Zophobas morio

  • Popis výsledku anglicky

    As the demand for sustainable, costeffective food production increases, edible insects are an important alternative to traditional livestock as a source of human food. Understanding the differences in the nutritional composition of edible insects is essential for the optimization of rearing process. This study investigated the effects of developmental stage on the quantity and quality of nutrients in superworms (Zophobas morio), and the deaths head cockroach (Blaberus craniifer). Superworms at 60, 90, and 120 days of age showed no significant variation in basic nutrient content, and no significant differences were found in protein quality (expressed as the essential amino acid index). In contrast, adult cockroaches contained significantly more digestible protein than either small or large nymphs, but of lower quality. Cockroach nymphs contained significantly higher amounts of fat than the adults, and the lipid quality (described by the atherogenicity and thrombogenicity indices) increased over time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

    1096-0481

  • Svazek periodika

    92

  • Číslo periodika v rámci svazku

    September

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1-8

  • Kód UT WoS článku

    000554847700011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85086589980