Uhlíková stopa při pěstování cukrové řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83604" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83604 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/146-151.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/146-151.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uhlíková stopa při pěstování cukrové řepy
Popis výsledku v původním jazyce
Jedním z aktuálních úkolů je řešit negativní změny klimatu, především oteplování, což ovlivňuje vypouštění skleníkových plynů. Měřítkem celkového množství emisí skleníkových plynů, které se uvolní během životního cyklu výrobku či služby je tzv. uhlíková stopa. V článku stručně představujeme tuto problematiku, předkládáme několik námětů k zamyšlení, jak může produkce cukrové řepy ovlivnit uhlíkovou stopu a jak by mohla přispět k plnění tohoto náročného cíle. Odhad emisí skleníkových plynů při pěstování cukrové řepy je nezbytnou součástí posuzování její udržitelnosti v zemědělské soustavě. V článku je uvedeno několik opatření, u nichž se dá očekávat snížení uhlíkové stopy.
Název v anglickém jazyce
Carbon Footprint in Sugar beet Cultivation
Popis výsledku anglicky
One of the current challenges is to solve negative climate changes, especially global warming, which affects greenhouse gas emissions. The total amount of greenhouse gas emissions released during the life cycle of a product or service is called the carbon footprint.This article briefly introduces the issue and suggests some ideas on how sugar beet production can affect the carbon footprint and how it could contribute to the accomplishment of such an ambitious goal. Estimating greenhouse gas emissions from sugar beet cultivation is an essential part of assessing its sustainability in the agricultural system. The article lists several measures that can be expected to reduce the carbon footprint of its cultivation.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1210-3306
Svazek periodika
136
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
146-151
Kód UT WoS článku
000527889200003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85084514062