PEI-coated PLA nanoparticles to enhance the antimicrobial activity of carvacrol
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83615" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83615 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814620309936" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814620309936</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127131" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2020.127131</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
PEI-coated PLA nanoparticles to enhance the antimicrobial activity of carvacrol
Popis výsledku v původním jazyce
Carvacrol (CAR) is a natural bioactive compound with antioxidant and antimicrobial activity that is present in essential oils. The application of CAR in food preservation is hampered by its high volatility, low solubility in water, and susceptibility to light, heat and oxygen degradation. Polylactide (PLA) is an FDA-approved polymer derived from renewable resources. Controlled release of CAR from PLA nanoparticles (NPs) could improve its antimicrobial efficacy and storage. In this study, negatively charged CAR-NPs and positively charged polyethylenimine (PEI)-coated CAR-(PEI)NPs were
Název v anglickém jazyce
PEI-coated PLA nanoparticles to enhance the antimicrobial activity of carvacrol
Popis výsledku anglicky
Carvacrol (CAR) is a natural bioactive compound with antioxidant and antimicrobial activity that is present in essential oils. The application of CAR in food preservation is hampered by its high volatility, low solubility in water, and susceptibility to light, heat and oxygen degradation. Polylactide (PLA) is an FDA-approved polymer derived from renewable resources. Controlled release of CAR from PLA nanoparticles (NPs) could improve its antimicrobial efficacy and storage. In this study, negatively charged CAR-NPs and positively charged polyethylenimine (PEI)-coated CAR-(PEI)NPs were
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
328
Číslo periodika v rámci svazku
october
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1-8
Kód UT WoS článku
000541033100044
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85085624688