Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship between the fat and oil composition and their initial oxidation rate during storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A84014" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:84014 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/20:43921086

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/207/2020-CJFS" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/207/2020-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/207/2020-CJFS" target="_blank" >10.17221/207/2020-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship between the fat and oil composition and their initial oxidation rate during storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Until now, the relationship between the fat and oil composition and their oxidation stability has been studied only at elevated temperatures (typically above 100 degrees C). Therefore, the initial oxidation rates of 19 edible fats and oils were determined as an increase in the peroxide value during storage in the dark at 35 degrees C with free access to air (oxygen). The initial oxidation rates of fats and oils were compared with parameters characterising these fats and oils (peroxide value, acid value, fatty acid composition, antioxidant capacity, and tocochromanol content). Using a simple correlation analysis, the initial oxidation rate correlated the most strongly with the peroxide value of the analysed fats and oils (P lower than 0,01). A highly reliable model (P lower than 0,0001) was obtained by multivariate statistical analysis. According to this model, the initial oxidation rate is affected mainly by the peroxide value and then by total trans fatty acid content, and antioxidant capacity.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between the fat and oil composition and their initial oxidation rate during storage

  • Popis výsledku anglicky

    Until now, the relationship between the fat and oil composition and their oxidation stability has been studied only at elevated temperatures (typically above 100 degrees C). Therefore, the initial oxidation rates of 19 edible fats and oils were determined as an increase in the peroxide value during storage in the dark at 35 degrees C with free access to air (oxygen). The initial oxidation rates of fats and oils were compared with parameters characterising these fats and oils (peroxide value, acid value, fatty acid composition, antioxidant capacity, and tocochromanol content). Using a simple correlation analysis, the initial oxidation rate correlated the most strongly with the peroxide value of the analysed fats and oils (P lower than 0,01). A highly reliable model (P lower than 0,0001) was obtained by multivariate statistical analysis. According to this model, the initial oxidation rate is affected mainly by the peroxide value and then by total trans fatty acid content, and antioxidant capacity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    404-409

  • Kód UT WoS článku

    000602955900008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099082201